Pazi, smrdiš!

 

Kot vedno, dobrodošli v hiši koristnih nasvetov! Tokrat vam svetujem, da se nadišavite, prihaja namreč dišeči zaslon. In kaj za vraga je to? Gre za potegavščino, dober marketing ali pa še eno tehnološko čudo, ki bo dodobra zaznamovalo sodobno oglaševanje?

Skupina japonskih raziskovalcev pospešeno dela na razvoju projekta »smelling screen«, ki deluje na principu usmerjenega sproščanja vonjav iz ekrana v prostor. Načeloma nič novega… Prejšnje stoletje je v kinodvorane prineslo kar nekaj podobnih poskusov, katerih najbolj znan je Smell-o-vision, ki so ga leta 1960 uporabili za predstavitev filma Vonj skrivnosti (Scent of Mystery). Pri nas na žalost tovrstnih izpadov odišavljenosti nismo imeli prilike podoživeti. Predvsem tisti, z malo nižjimi letnicami rojstva pa se verjetno spominjate majčke iz zlatih 80ih let, na kateri je preprosto pisalo: »Pogrebi i pomiriši« (op.prev.: počohaj in povohaj). Tako brezvezni prodajni artikli se venomer ponovno pojavljajo in kot omenjeni fenomen seveda pišejo zgodovino marketinga in oglaševanja.  Ampak majčka je res zadišala, bo torej tudi zaslon?

Kasneje je le enemu filmskemu producentu uspelo resnično implementirati tovrstno tehnologijo, ki pa je zadnja leta ostala v domeni oglaševalcev in brand promotorjev. Najbolj poznani so primeri odišavljenja posebne izdaje Katy Perry’s Teenage Dream, ki je dišala po sladkorni peni ter pri nas bolj znanih igric FIFA 2001 in Gran Turismo 2, ki sta puhteli z vonjem trave in ožganih gum. Kaj več pa s tega področja preprosto ni za navajati. In kaj ima torej vsa zgodba s profitom?

Dišeči zaslon je običajen televizor s štirimi ventilatorji, nameščenimi na robovih, ki črpajo vonjave v točno določeno smer. Vonj ustvarjajo hidrogelni “aroma čipi”, ki se ogrevajo za proizvodnjo pare. Z rabo ventilatorjev na različnih stopnjah lahko sistem domnevno ustvarja iluzijo, da ta vonj prihaja iz določene točke na zaslonu. To je smerna natančnost, ki razlikuje dišeči zaslon od sistemov v preteklosti. Raziskovalci so zaenkrat uspeli poustvariti le en vonj naenkrat vendar upam, da razvijejo kartuše z več vonji, ki jih bomo lahko zamenjali za različne filme in programe.

Kakopak si od novega izuma največ lahko obetajo prav tržniki. Predstavljajte si, da kot podjetnik ponujate nov proizvod, katerega sestavina je tudi dober oziroma specifičen vonj, ki pritegne kupca… Peki, mesarji in še kdo, že lep čas na prodajnih mestih uporabljajo ojačevalce vonjav. Toda to ni nič v primerjavi z možnostmi, ki jih ponuja dišeči zaslon. Izumitelj Haruka Matsukura tako opozarja na neslutene možnosti, ki jih bo ekran ponujal za marketing ter  oglaševanje na domu, kot tudi na vseh javnih mestih.

Hja, kar bojim se kaj bo z mojimi kilogrami, ko bo sredi napetega filma iz mojega ekrana zadišalo po sveži pizzi ali hamburgerju, ki ga bo dostavljavec iz bližnje pizzerije voljan dostaviti že v naslednjih nekaj minutah… In če to ni možnost za dober zaslužek in seveda omembe vreden profit?

Mimogrede: Andrej Poljanec TM in ekipa DAP vam želimo miren velikonočni ponedeljek, v bodoče pa kaj več profita…

Andrej Poljanec TM  (Pa pišite mi kaj!)

Objave iz iste kategorije: