Android programiranje in zaslužek

Uporabniki napravic z operacijskim sistemom Android si lahko preko Googlove spletne storitve Google Play prenesejo ogromno najrazličnejših uporabnih in neuporabnih aplikacij. Med njimi jih je večina na voljo kar brezplačno, druge pa se načeloma prodajajo za zelo majhno plačilo – običajno aplikacije stanejo okoli dva evra, večina plačljivih pa do deset evrov, dražje aplikacije so že redke. Ob takšnem številu brezplačnih aplikacij se mnogi vprašajo, ali se Android programiranje splača, torej kako razvijalci takšne programske opreme sploh služijo. Odgovorov je več.

Najbolj očiten primer zaslužka je prodaja aplikacije, bolj zanimive pa so brezplačne aplikacije. Te v veliki meri dobiček prinašajo s prikazovanjem oglasov. Google ima namreč poseben sistem, ki omogoča prikazovanje oglasov znotraj aplikacij. Razvijalec, ki mu gre Android programiranje dobro od rok, ima torej priložnost, da v svoji aplikaciji nekaj prostora na zaslonu odstopi tudi oglaševalcem. Pri tem je nagrajen za vsak klik na oglas, zaslužek pa plačajo oglaševalci, ki svoje oglase prav tako oddajajo preko Googlovega sistema. Na ta način služijo predvsem tisti razvijalci, ki ustvarijo zanimive aplikacije in pri tem zabeležijo veliko število prenosov – če aplikacijo na primer prenese milijon uporabnikov, jih bo gotovo vsaj nekaj kliknilo na oglas, medtem ko manj priljubljene aplikacije na ta način ne zaslužijo veliko. Slednje razvijalcem prinašajo korist na druge načine. Pogosto Android programiranje služi za izdelavo namenskih aplikacij, ki se uporabljajo za promocijo kakšne druge stvari, na primer izdelka, storitve ali dejavnosti. Če na primer turistično društvo pripravi brezplačno aplikacijo za iskanje ugodnih hotelov v nekem obmorskem letovišču, bodo zaslužili s turisti, ki bodo njihove hotele našli preko spletne aplikacije.

Možnosti je seveda še več, izpostaviti pa velja še podjetja, ki Android programiranje nudijo posameznikom in podjetjem, ki želijo imeti svojo aplikacijo. V takšnih primerih se izdelava aplikacij še kako izplača.

Objave iz iste kategorije: