Česa se je dobro izogibati pri izdelavi poslovnega načrta

Pri izdelavi poslovnega načrta je potrebno, poleg upoštevanja nekaterih bistvenih elementov, biti pazljiv tudi na stvari, ki se jim je dobro izogniti.

Katere so torej te stvari:

Odlašanje

Z izdelvano poslovnega načrta ne odlašajte na čas, ko ga boste prisiljeni narediti. Podjetja namreč prepogosto, ali sploh ne načrtujejo izdelave poslovnega načrta, ali pa pripravo le tega začnejo, ko pač nimajo druge izbire in morajo to opraviti zaradi zahtev bank oz. vlagateljev.

Pogosto se tudi zgodi, da podjetja čakajo na trenutek, ko bo dovolj časa za pripravo. Načrta se lotite takoj, tudi če ste venomer preobremenjeni z drugim delom in se prepričujete, da trenutno za to nimate časa, obenem pa se soočate s paradoksalno situacijo, ko bi vam prav dober poslovni načrt pomagal odpraviti preobremenjenost in preobsežnost vašega dela.

Zanemarjanje denarnega toka

V poslovnem načrtu je najpomembnejši element denarni tok, ki je pomembnejši od prodaje in dobička. Za proizvodnjo izdelkov oz. storitev namreč ne porabljate dobička temveč denar, ki nato ustvarja dobiček. Torej je denarni tok, za uspešno poslovanje, bistvenega pomena. Če bo vaš poslovni načrt vseboval zgolj eno tabelo, naj bo to tabela denarnega toka.

Preveliko poudarjanje ideje

Vlagateljem ideje ne prodaja poslovni načrt temveč ljudje. Kljub pomembnosti poslovnega načrta je ta vendarle le predstavitev pomembnih informacij. Vlagatelji pa nato vlagajo v ljudi in ekipe v katere verjamejo.

Uspešen začetek vaše poslovne poti je torej, bolj kot od poudarjanja ideje, odvisen predvsem od denarja, časa, vztrajnosti, razuma, itd.. Razen seveda, če vaše podjetje v celoti ne temelji zgolj na popolnoma novi unikatni ideji. A tovrstnih podjetij je izjemno malo. Popolnoma novo unikatno idejo je namreč pogosto težko prodati, saj jo ljudje bodisi ne razumejo bodisi niso prepričani ali bo uspešna na trgu.

Groza in strah

Izdelava poslovnega načrta ni tako težavna, kot se mogoče zdi na prvi pogled. Poleg tega obstaja tudi veliko knjig in računalnišklih programov, ki vam lahko izdelavo zelo olajšajo.

Slabo zastavljeni in nejasni cilji

Pri izdelavi poslovnega načrta se izogibajte nedoločnega in brezsmiselnega besedičenja ter uporabljanja poslovnih fraz, kot npr. ” biti najboljši”, ipd.. Ne pozabite namreč, da je najpomembnejši cilj poslovnega načrta poslovni rezultat in ne leporečenje.

Za to pa potrebujete predvsem predstavitev specifičnih datumov in rokov, odgovornosti pri upravljanju, proračunov in določenih mejnikov poslovanja. Poslovni načrt je namreč lahko še tako skrbno in lepo narejen ter odlično predstavljen, a če na koncu ne izkazuje tudi poslovnih rezultatov, je popolnoma brez pomena.

(Ne)ustreznost

Poslovni načrt prilagodite dejanskim poslovnim potrebam. Poznamo namreč različne poslovne načrte: pogosto so to le prodajni dokumenti za predstavitev ideje, lahko pa so tudi v obliki podrobnih akcijskih načrtov, finančnih načrtov, marketinških načrtov ali celo osebnih načrtov. Služijo lahko bodisi zagonu novega podjetja bodisi zgolj izboljšanju poslovanja obstoječega podjetja. Naredite torej takšnega, da bo ustrezal vašim potrebam.

Slabo selekcioniranje prioritet

Stategija je osredotočenost. To pa pomeni, da se morate osredotočiti na 3 do 4 prioritete vašega poslovanja. Prednostni seznam z npr. 20 prioritetami ni več strateški in je le redko tudi učinkovit. Več kot je prioritet, bolj se zmanjšuje pomembnost vsake izmed njih.

(Pre)optimistične napovedi

Pri napovedih poslovanja bodite konzervativni. Takšne napovedi je namreč lažje braniti. Če ste v dvomu, zmanjšajte optimizem.

Vir: Creativepublic

Pravno svetovanje

Kaj je pravno svetovanje in kaj pokriva?

Pravno svetovanje nudijo posamezniki ali organizacije kot pomoč podjetjem, ki nimajo svoje pravne pisarne. Pravni svetovalec nudi svetovalne storitve, ki obravnavajo različne zadeve, zlasti pravna vprašanja, ki vključujejo tudi pogajanja.

Več pa si preberite s klikom na povezavo v naslovu.

Objave iz iste kategorije: