Pravno svetovanje za zaščito intelektualne lastnine

Intelektualna lastnina je kategorija lastnine, ki vključuje nematerialne stvaritve človeškega intelekta. Obstaja veliko vrst intelektualne lastnine in nekatere države priznavajo več vrst kot druge. Najbolj znane vrste so avtorske pravice, patenti, blagovne znamke in poslovne skrivnosti. Pri zaščiti intelektualne lastnine se za pomoč obrnite na pravnega svetovalca.

Glavni namen prava intelektualne lastnine je spodbujanje ustvarjanja najrazličnejših intelektualnih dobrin. Da bi to dosegli, zakon daje ljudem in podjetjem lastninske pravice do informacij in intelektualnih dobrin, ki jih ustvarijo, običajno za omejeno časovno obdobje. To daje ekonomsko spodbudo za njihovo ustvarjanje, ker ljudem omogoča, da imajo koristi od informacij in intelektualnih dobrin, ki jih ustvarijo, in jim omogoča, da zaščitijo svoje ideje in preprečijo kopiranje. Te gospodarske spodbude naj bi spodbujale inovacije in prispevale k tehnološkemu napredku držav, kar je odvisno od obsega zaščite inovatorjev.

Nematerialna narava intelektualne lastnine predstavlja težave v primerjavi s tradicionalno lastnino, kot je zemljišče ali blago. Za razliko od tradicionalne lastnine je intelektualna lastnina »nedeljiva«, saj lahko neomejeno število ljudi »uživa« intelektualno dobrino, ne da bi se ta izčrpala. Poleg tega imajo naložbe v intelektualne dobrine težave pri prisvajanju: lastniki zemljišč lahko obdajo svoje zemljišče z robustno ograjo in najamejo oborožene stražarje, da ga varujejo, vendar proizvajalci informacij ali literature običajno ne morejo storiti veliko, da bi svojemu prvemu kupcu preprečili, da bi jih kopiral in prodal po nižji ceni. Uravnoteženje pravic, tako da so dovolj močne, da spodbujajo ustvarjanje intelektualnih dobrin, vendar ne tako močne, da preprečujejo široko uporabo dobrin, je primarni cilj sodobnega prava intelektualne lastnine.

Ključni pomisleki pri zaščiti intelektualne lastnine

V tej objavi bomo razpravljali o enem najpogostejših razlogov, zakaj ljudje ali podjetja iščejo pravnega svetovalca – ko je njihova intelektualna lastnina neprimerno rabljena oz. nekdo krši pravila rabe njihove intelektualne lastnine. Na tej točki je stranka že vključena v pravne vidike boja proti kršitvam intelektualne lastnine in potrebuje nekaj podpore. Takšne situacije poudarjajo pomen vhodne strategije intelektualne lastnine, ki vključuje pravnega svetovalca. Ta vam bo pomagalo lažje krmariti v procesu varovanja vaših sredstev.

Zagotavljanje zaščite intelektualne lastnine vam v bistvu omogoča predhodno obrambo, če pozneje naletite na težave s kršitvijo, in uveljavljanje vaših pravic proti tretjim osebam. Uporaba proaktivnih pristopov ne bo prihranila le časa, ampak tudi denar. Smiselno je vložiti v nekaj ur odvetniškega časa v primerjavi z urami pravnih stroškov, da bi popravili nekaj, čemur bi se lahko izognili s pravim vnaprejšnjim premislekom. Ko se zahtevki pojavijo, obstajajo agresivni roki, ki včasih zahtevajo odgovor v nekaj dneh, kar lahko povzroči motnje navzven in tudi znotraj zadevnega podjetja.

Močna strategija zaščite intelektualne lastnine ima torej zelo resnične poslovne koristi. S temi začetnimi koraki lahko podjetja blokirajo konkurenčne izdelke in potencialno pridobijo večji tržni delež. Primeri intelektualne lastnine vključujejo: 

  • blagovno znamko za vaše ime, 
  • patent za model, 
  • kako izgleda vaš izdelek, 
  • patente za uporabnost o metodah uporabe ali sestavi samega izdelka. 

V nadaljevanju bomo razpravljali o korakih za zaščito vaše intelektualne lastnine. Prvi korak k zaščiti vaše intelektualne lastnine je zagotoviti, da so začetna razkritja omejena in zaščitena.

Kadrovska agencija vam lahko pomaga z zaščito intelektualne lastnine

Pred razpravo o novem izdelku, imenu izdelka, logotipu ali dizajnu želite imeti urejeno tudi pogodbo o nerazkritju (NDA), da bo vaša intelektualna lastnina tudi pravno zaščitena. To velja tudi za interne razprave v podjetju. Na primer, če nameravate zaposlenemu razkriti idejo, ime ali kaj drugega, kar bi lahko veljalo za intelektualno lastnino, se morate prepričati, da je zaupnost opredeljena v obsegu pogodbe zaposlenega. Pri vseh teh postopkih vam lahko pomaga agencija za kadre

Pogodba o nerazkritju
Kot lastnik podjetja se zavedate, kako pomembno je zaščititi zaupne podatke svojega podjetja.

Isto velja za tretje osebe. Če razkrivate tretjim osebam, boste morali vnaprej skleniti pogodbo o nerazkritju. To pomeni, da obstaja pogodba o zaupnosti, ki bo zagotovila, da bo vsako razkritje ali vsebina, o kateri se razpravlja v zvezi z idejo ali izumom med podjetjem ali posameznikom in tretjo osebo, zaščitena s pogodbo. Pomembno je, kako prepoznate vsebino v tej predlagani transakciji, da zagotovite, da ni nobenih izjem ali možnosti, da bi tretja oseba rekla, da pogodba o nerazkritju ne velja. Tukaj je bistveno poznavanje pravic intelektualne lastnine, pri čemer vam pomagajo pravni svetovalci. Podatke o intelektualni lastnini morate pravilno razkriti, tako da jih sodišče ali vladna agencija ne morejo šteti za javno znane, kar lahko povzroči morebitno izgubo pravic v skladu z različnimi vrstami zakonov o intelektualni lastnini. Poleg tega lahko obstaja veliko vrst intelektualne lastnine, zato boste potrebovali pravnega svetovalca, da pravilno ugotovite, kateri pravni mehanizmi ščitijo intelektualno lastnino, pa tudi, katere različne vrste intelektualne lastnine so lahko na voljo.

S pomočjo pravnega svetovanja določite vrsto intelektualne lastnine, ki jo potrebujete

Obstajajo štiri glavne vrste intelektualne lastnine: 

  • blagovne znamke, 
  • avtorske pravice, 
  • patenti in 
  • poslovne skrivnosti. 
Blagovna znamka
Blagovna znamka je beseda, besedna zveza, simbol ali oblika, ki opredeljuje in razlikuje vir blaga ali storitev ene stranke od blaga ali storitev drugih strank.

Vsaka od teh ima svoj nabor pravil in predpisov za pridobitev registracijo intelektualne lastnine in pravilno vlaganje vlog. Ko bodo vzpostavljene obveznosti glede zaupnosti, boste morali določiti, katere intelektualne lastnine boste morali zaščititi, da boste lahko nadaljevali s tem postopkom.

Blagovna znamka

Blagovna znamka je ime, logotip ali simbol – neke vrste identifikacija izvora blaga ali storitev. V glavah potrošnikov to blago ali storitev identificira z blagovno znamko. Medtem ko so imena in simboli najpogostejši, je blagovna znamka lahko tudi zvok ali barva. 

Avtorske pravice

Avtorske pravice pokrivajo izvirni ustvarjalni izraz ali avtorsko delo. Nastanejo ob fiksiranju avtorskega dela na oprijemljivem mediju. Avtorske pravice so lahko umetniška dela, kipi, pisna koda, različna pisna ali umetniška dela. Te je treba dokazati zunaj vašega uma, da bi jih označili kot intelektualno lastnino.

Patenti

Za razliko od avtorskih pravic so lahko patenti ideje in podeljujejo omejen monopol za izkoriščanje izumov. S patentom imate omejen čas za izkoriščanje tega izuma v zameno za to razkritje. Po poteku patenta postane javna domena. 

Poslovne skrivnosti

Poslovne skrivnosti so poslovne informacije z ekonomsko vrednostjo, ki jih drugi na splošno ne poznajo in jih lastnik obravnava kot skrivnost. Poslovne skrivnosti lahko izgubijo svojo oznako kot take, če jih lastnik deli brez ustreznih previdnostnih ukrepov. Za razliko od patentov poslovne skrivnosti ne zahtevajo registracije. 

Zdaj je čas za zaščito intelektualne lastnine s pomočjo pravnega svetovanja

Pravni svetovalci bodo izvedli iskanja intelektualne lastnine, da bi ugotovili, ali ste v nevarnosti zaradi neustrezne uporabe izbranega imena, logotipa ali izuma. To pomaga preprečiti povzročitev kršitve, preden se sploh zavedate, da ste naredili to napako. Kršitev se lahko pojavi na več ravneh in lahko začne ustvarjati škodo z nečim tako preprostim, kot je pripravnik, ki uporablja sliko na spletnem mestu vašega podjetja ali družbenih kanalih, če avtorske pravice na fotografiji niso v vaši lasti ali v lasti vašega podjetja.

Objave iz iste kategorije: