Slovenija in ekonomske razmere v njej

Kakšni so življenjski stroški v Sloveniji in kakšne so ekonomske razmere v njej? To zanima marsikoga, ki razmišlja, da bi začel poslovati na slovenskem trgu ali se v Slovenijo celo preselil. Prav tako ga zanimajo vse druge podrobnosti življenja in poslovanja v Sloveniji, pa tudi to, kako je z davčno zakonodajo in višino davkov, ki jih je treba plačati.

Življenjski stroški v Sloveniji

Za nekoga, ki namerava poslovati v Sloveniji, v tej državi ustanoviti podjetje ali se vanjo celo preseliti, je pomembna tudi informacija, kakšni so življenjski stroški v Sloveniji. Kakšni so torej življenjski stroški v Sloveniji? Najemnina za dvosobno stanovanje znaša okrog 700 evrov.

Kakšni so torej življenjski stroški v Sloveniji?
Ljubljana

V primerjavi z drugimi evropskimi državami oziroma državami v EU so v Sloveniji nižje cene cigaret in alkohola, nižje pa so tudi cene za plačevanje storitev v restavracijah in hotelih. Skodelica kave v Ljubljani je tako leta 2019 stala približno od 1,5 do 2 €. Dražje od evropskega povprečja pa so v Sloveniji cene hrane, brezalkoholnih pijač in zabavne elektronike. 

Ekonomske razmere v Sloveniji

Glede na ugodne ekonomske razmere in stabilnost države je ustanovitev podjetja v Sloveniji vsekakor pametna odločitev. V Sloveniji je dobro razvita farmacevtska industrija, razvija pa se tudi na drugih področjih, saj v državi deluje veliko uspešnih podjetij.

Življenjski stroški v Ljubljani, Slovenija (2019)

V zadnjih letih je opazen predvsem porast turistične dejavnosti, saj za Slovenijo med turisti iz celega sveta vlada vedno večje zanimanje. Večja za priljubljeno in zeleno turistično destinacijo, ki jo je vredno obiskati. Med najbolj zanimivimi turističnimi kraji so poleg prestolnice Ljubljana predvsem Bled, Postojnska jama in Piran.

Ustanovitev podjetja v Sloveniji

Kot že rečeno, je zaradi stabilnih gospodarskih razmer in potenciala za razvoj tržišča Slovenija dobra izbira tudi za poslovanje oziroma za ustanovitev podjetja. Pri tem so na voljo različne možnosti oziroma oblike, med katerimi gre največkrat za:

S. p. oziroma samostojno podjetništvo

To je primerna možnost za vse, ki se kot posamezniki nameravajo ukvarjati z določeno dejavnostjo. Odprtje poteka zelo hitro, poleg tega pa je v Sloveniji s. p. možno registrirati tudi brez davčnega rezidentstva. Stroški poslovanja so nizki, prav tako pa je do določene vrednosti zaslužka nizka tudi obdavčitev (4 %).

D. o. o. oziroma družbo z omejeno odgovornostjo

Pri družbi z omejeno odgovornostjo se zahteva 7500 evrov začetnega kapitala, ustanovitev pa traja od 5 do 10 dni. Davek na dobiček je v primeru d. o. o. 19 %.

Objave iz iste kategorije: