Koliko ste vredni?

Hej, dobrodošli v hišo koristnih nasvetov!

Najbolje, da najprej povem kaj malega o sebi in to predvsem zato, da boste vedeli koga popljuvati, ko bom izzval neuravnovešeni kraval vaših hormonov dobičkonosnosti. Aha, a niste podjetnik? Nič hudega, te hormone imamo prav vsi, brez izjeme. Jaz pa vam jih pomagam izkoristiti. Sem torej Andrej Poljanec TM, marketinški svetovalec in poslovni trener, pridigar socialnih medijev,  honorarni filantrop, foto in audio entuziast, večni iskalec dobička ter ljubitelj vsega dobrega… Tako, čisto na kratko. Upam, da bo več o meni povedalo moje pisanje, zato me ne pustite neprebranega!

Prav hudičeva jeza me že prijemlje, ko gledam zunaj tole zdrizasto plundro, ki noče in noče narediti pravega prostora pomladnemu zagonu. Še vlado nam je prej pobrala odjuga. Pa tu ne bom o politiki, ker se te dni res preslabo prodaja… Mimogrede, ali se vi znate prodajati? Ste se sploh kdaj vprašali, koliko ste te dni resnično vredni na trgu dela? Nič zato, če se vam o tem niti ne sanja, saj niste edini. Bolj pomembno je, kaj in koliko ste pripravljeni narediti, da bo vaša vrednost zrasla in da boste postali tržno zanimivi ne glede na dejstvo, ali ste uslužbenec, podjetnik ali pa preprosto iskalec zaposlitve.

Zelo rad se spomnim Phillipea Dubosta, brezimnega francoskega web product managerja, ki se je pred dobrim mesecem skorajda čez noč proslavil z enim najbolj domiselnih CV-jev v zgodovini. Človek si je svojih pet minut slave prislužil dobesedno čez noč. Po pisanju medijev, o Phillipeu res ne vemo nič, kaj šele to ali je v svojem poklicu dober ali ne, nedvomno pa zna zelo dobro narediti svoj rezime. Tega je pripravil tako, da je posnemal kar prodajno stran spletnega giganta Amazon.

Izdelek z imenom »Philippe’s Amaz’ing Resume«  je tako enostavno dovršen, da se človek res vpraša, kako da se tega ni pred njim še nihče drug spomnil. Perfekcionističen pristop s posnemanjem vseh, tudi najmanjših detajlov, je vseboval tudi predlog, da dodate kandidata v košarico in s tem dobite možnost videti njegovo ceno. To je seveda tolikanj zvit pristop k samooglaševanju, da resnično pritegne vsakega bralca. Za višek amazonovskega pristopa pa je tu še urgentni opomnik, ki vas venomer opozarja, da pohitite z naročilom, ker je na zalogi le še en kos… Philippeu se obeta res lepa mednarodna kariera, saj je njegovo stran obiskalo že več kot milijon firbcev. Odlično!

Ne da bi vas napeljeval k posnemanju, želim le opozoriti, da največkrat znanje in izkušnje niso dovolj za vašo tržno prepoznavnost, kaj šele za višanje vaše tržne vrednosti. Potrebno je seveda nekaj več, vendar pa kakor Phillipe, lahko tudi vi dokaj enostavno poskrbite za svojo promocijo. Odličen začetek je tudi učinkovita raba socialnih medijev. Ti nam odpirajo nove horizonte medijske prepoznavnosti ter obilico možnosti za samooglaševanje.

Ne bodite med tistimi, ki na Facebooku ne vidijo čez rob »lajkanja« prijateljevega psička ter nekoristnega zapravljanja časa za »pametne« opazke na Twitterju. Socialni mediji so in bodo veliko več. Predvsem jih je treba doživeti kot tržno priložnost. Najnovejše raziskave kažejo, da sta Google+ in Linkedin, ob pravilni uporabi, vrhunski orodji tako za samopromocijo, kot tudi za B2B in B2C marketing  ter promocijo izdelkov in storitev. Če temu dodamo še poslovne opcije, ki jih resnično ponuja Facebook, je možnosti za prve korake do profita res dovolj…

Seveda so opcije na tem področju povsem odprte, le naša omejena kreativnost je lahko ovira. Na žalost pa je tudi trenutna družbeno ekonomska situacija pomemben povod za razmišljanje o naši tržni vrednosti. Ali se motim?

Zaenkrat naj bo dovolj. Za vsa vprašanja in svetovanje sem na voljo 24/7: andrej@dap-ing.eu, tako za posameznike, kot tudi za podjetja. Ne odlašajte s pisanjem, ker prav nič ne grizem!

Andrej Poljanec TM

Objave iz iste kategorije: