Računovodstvo – vodenje poslovnih knjig

Na naše uredništvo velikokrat priletijo vprašanja katere papirje je potrebno voditi, če ste samostojni podjetnik (s.p.) in ali boste imeli enostavno knjigovodstvo? Kdaj je potebno oddajati papirje, …itd.

V nekaj stavkih vam bomo probali odgovoriti na nekaj vprašanj. Kar se tiče oddajo papirjev je potrebno redno oddajati obračune za vsak mesec. Prvo leto ste tudi davčni zavezanec in obračun morate oddajati skupaj z DDVjem. Kasneje se pa določi glede na višino prometa. Obračun DDV si lahko vodite sami, najbolje da se prijavite na enega od tečajev enostavnega knjigovodstva. Vodenje preprostega poslovanja je enostavno in naučite se lahko razmeroma hitro.

Ker pa je potrebno redno spremljati zakonodajo in biti v korak z novitetami je velikokrat najbolje, da računovodstvo prepustite bolj specializiranim rač. servisom, vi pa se raje posvetite poslom v podjetju. Res je, da boste za to zapravili več, vendar vas spremljanje novitet in učenje novih stvari stane več. V račun morate tudi vzeti koliko ur boste ob temu porabili. Mnogo več kot si sedaj predstavljate.

Računovodstvo je v nekaterih primerih zapleteno in vsekakor za napredne zadeve je koristno imeti program, ki vam vodi knjigopis. Velikokrat je najem takega programa na mesečni ravni višji kot če bi nekje plačevali mesečni pavšal. Ne malokrat se mikro podjetja odločijo, da vodijo poslovne knjige sami oziroma s pomočjo družinskih članov, saj menijo, da z razpoložljivo programsko opremo to ni zahtevno. Problemi pa nastanejo ali ob prvem obisku inšpektorjev ali ob povečanem obsegu poslovanja, kjer knjigovodenje enostavno ni več dovolj, saj se z rastjo podjetja, povečajo tudi potrebe po kvalitetnejšem načrtovanju poslovanja in analiziranja doseženega, kakor tudi optimiranja tako stroškov kot davčnih obremenitev.

Prednost računovodskih servisov je seveda strokovnost in cenovna dostopnost (v primerjavi z redno zaposlitvijo). V večjih računovodskih servisih lažje združujejo celovito podporo podjetjem pri njihovem poslovanju (od knjiženja do svetovanja, izdelave elaboratov, …).

Objave iz iste kategorije: