4 navade, ki vam bodo pomagale do prvega milijona evrov

Če želite postati milijonar vam mora priti najprej v navado, da začnete trošiti pametno in pazljivo. Le tako boste namreč maksimizirali vaše prihranke brez kakšnih večjih posegov v vaš življenski stil.

Poglejmo si torej navade trošenja, ki vas lahko pripeljejo do vašega prvega milijona evrov.

1. Kategorizacija stroškov in kontrola porabe

Kategorizacija stroškov je prvi korak k pametnemu trošenju. Nekateri strokovnjaki predlagajo razvrščanje stroškov v štiri kategorije: škodljivi (npr. jemanje posojil za razvade, stvari in storitve, ki ne dajejo neke dodatne vrednosti kvaliteti vašega življenja), produktivni (npr. zgodnje investicije v viralna podjetja ali izdelke, najemanje primernega kadra, pa tudi stroški za kvalitetno hrano in rekreacijo), varovalni (npr. razna zavarovanja, ki vam in vaši družini zagotavljajo varnost) in stroški življenskega stila (npr. počitnice, oblačila, tehnologija).

S kategorizacijo boste najlažje prepoznali in zmanjšali škodljive stroške ter morda ubrali malenkost bolj konzervativen življenski slog. Pravilno tudi določite limite porabe v različnih kategorijah.

2. Izogibajte se čustvenemu trošenju

Ne pojdite po nakupih zato, da bi spremenili svoje trenutno razpoloženje. To vam bo dalo zgolj kratkoročno zadovoljstvo, a dolgoročno varčevanje in rast vašega denarja zdaleč odtehta prej omenjeno slabo razvado.

Vaše čustveno razpoloženje se naučite urejati s pomočjo pogovora z družino ali prijatelji, branjem, gledanjem dokumentarnih filmov, rekreacijo, ipd.. Ali če se tej navadi ne morete v popolnosti odreči naredite načrt manjših nakupovalnih izletov, ki bodo v okviru proračuna določenega v kategoriji stroškov vašega življenskega stila.

3. Kredite izbirajte strateško

Prvo pravilo predno vzamete bodisi osebno ali poslovno posojilo je to, da popolnoma raziščete vse različne možnosti posojil ponujenih na trgu.

Če ste slučajno že v situaciji, ko vam odplačevanje kreditov povzroča težave pa naredite strateški načrt poplačevanja kreditov. Najprej poplačajte kredite z najvišjo obrestno mero, nakar naredite dolgoročni načrt odplačevanja ostalih kreditov. Odplačilo najdražjega kredita vam bo omogočilo veliko maneverskega prostora pri načrtovanju odplačevanja ostalih kreditov.

Če so težave še večje morate za rešitev le teh stopiti tudi v kontakt z vašimi upniki in poskušati najti skupne rešitve. Takšno postopanje vam bo prihranilo veliko živcev pa tudi denarja.

4. Pametno investirajte

Predvsem ko investirate na borznih trgih je prvo pravilo jasno: investirajte takrat, ko borzo, njeno delovanje in industrijo v katero investirate dobro poznate. Za tem začnite z bolj ekspirimentalnimi nizkimi naložbami, da si pridobite izkušnje.

Ko ste prepričani, da ste dobro pripravljeni se osredotočite na eno ali dve priložnosti, podjetji, industriji,… za keteri ste prepričani, da ne moreta propasti ter opravite večjo investicijo. Investiranje v delnice je tvegano, a brez tveganja je težko obogateti.

Vir: Entrepreneur

Objave iz iste kategorije: