Kdaj je čas, da zamenjate poklic?

tabla_karieraRazlogi za zamenjavo poklica so lahko različni. Monotonija, pomanjkanje samostojnosti, premalo izzivov, strokovno stagniranje, nezadovoljstvo z delom, občutek, da delo nima pravega smisla, itd.. Nekateri kruto resnico spoznajo precej hitro, spet drugi pa potrebujejo leta, da ugotovijo, da so popolnoma zgrešili s svojim poklicem oziroma poklicno usmeritvijo. Vztrajanje v neprimerni profesiji vas ne dela le nesrečnih,temveč zapravljate tudi svoj potencial. Preprostega recepta, kako in kdaj zamenjati poklic, pa žal ni. Vse je odvisno od potreb in želja posameznika, ki pa mora vedeti, kaj si želi. Če ste močno v dvomih, ali ste v pravem poklicu, preverite naslednje trditve:

Delo je prava muka in vam gre na živce: delo vam predstavlja skorajda mučenje in za povprečne rezultate se morate močno potruditi. To zelo sovpada že z znanimi težavami, katere je marsikdo izkusil v šolskih klopeh. Nekateri so briljirali v angleščini zgolj preko gledanja risank, drugi pa so zgolj s pisanjem domačih »razturali« v matematiki. Vsi pač nismo za vse.

Teorija in praksa se ne skladata najbolj: ta postavka velja predvsem za zaposlene in podjetnike, ki so vsaj zaenkrat še zelenci v poslu. V teoriji se vse zdi malodane idealno, realnost pa je lahko nekaj popolnoma drugega.

Stagnirate: vaše znanje ne napreduje, že dolgo se niste naučili ničesar novega. Danes, ko je gospodarstvo precej konkurenčno pa tudi nestabilno, si želite imeti kar največ znanja, da boste izstopali.

Razmišljate le o dopustu oziroma prostih dnevih: teme tega poglavja nikakor ne smete razumeti narobe, kajti nihče od vas ne zahteva, da postanete deloholik z več kot 100-urnimi tedenskimi delovniki, vaš prosti čas pa bo predstavlja edinole bolniška, ko boste pregoreli.

Vir: data.si

Objave iz iste kategorije: