Ustanovitev d.o.o. in plača

Ko se odločate za ustanovitev d.o.o., je potrebno svoja dejanja dobro premisliti. Lastništvo podjetja namreč ni šala, še zlasti ne v primeru, ko ga ne ustanavljate zaradi presežka denarja, temveč dejansko zato, da bi vam omogočilo delo in preživetje. Torej takrat, ko ne stremite po dobičku, temveč v prvi vrsti po mesečni plači, saj boste v podjetju tudi zaposleni in bo to tako vaš glavni in edini vir dohodkov.

Za ustanovitev d.o.o. se marsikateri posameznik odloči dejansko zaradi možnosti izplačila plače, v čemer se družba z omejeno odgovornostjo bistveno razlikuje od samostojnega podjetništva. Pri s.p.-jih je namreč črta med osebnimi in poslovnimi financami pogosto zabrisana, pri d.o.o.-jih pa je jasna: vaše je tisto, kar v obliki plače dobite na svoj račun,. Vse ostalo pripada podjetju.

Kako si boste plačali za svoje delo v podjetju, je treba seveda razmisliti še preden se popolnoma odločite za ustanovitev d.o.o. Ne gre pozabiti, da ustanovitev d.o.o. zahteva vložek osnovnega kapitala, s katerim morda res lahko pokrijete nekaj svoji plač, a v nadaljnje bo te treba črpati iz dejanskega prometa. Torej naj načrt za ustanovitev d.o.o. dobro predvideva, v kolikšnem času se bo delovanje podjetja toliko »obrnilo«, da si boste lahko izplačevali plače. Saj veste – plačila pridejo včasih tudi precej po opravljenem delu, poleg tega pa prilivov ne morete uporabiti zgolj za izplačila sebi, temveč je potrebno plačevanje drugih stroškov ter predvsem vlaganje nazaj v podjetje. Ustanovitev d.o.o. ravno zaradi tega marsikdaj pomeni, da se boste morali sprva precej odrekati. Pozabite na mišljenje, da se poslovneži vozijo z dragimi avtomobili, in se raje sprijaznite s tem, da boste morali svoje osebne stroške pošteno zmanjšati. Smiselno je, da je plača tolikšna, da pokriva vaše osnovne potrebe, kasneje pa jo lahko ob dobrih rezultatih poslovanja seveda vedno dvignete.

Torej: ne, ustanovitev d.o.o. ne pomeni, da si boste lahko nakazovali vašo sanjsko plačo. Ravno obratno!

Objave iz iste kategorije: