LUI: »Na trgu uspe 95 odstotkov naših start-upov«

luiPodjetniški ali Univerzitetni inkubator je kraj, kjer so locirana novonastala podjetja na relativno omejenem prostoru. Osnovni namen inkubatorjev je povečanje možnosti rasti in stopnje preživetja teh podjetij z zagotovitvijo modularnih poslopij,  skupne tehnične infrastrukture, managerske podpore in podpornih storitev.

V Sloveniji obstaja pet podjetniških inkubatorjev, in sicer Regionalni center za razvoj, d.o.o. – Mrežni podjetniški inkubator Zasavjske regije, Pomurski tehnološki park, d.o.o., Štajerski tehnološki park, d.o.o., SAŠA inkubator, d.o.o. in INKUBATOR, d.o.o. Sežana. Imamo pa tudi štiri Univerzitetne inkubatorje, ki so UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske, d.o.o., IRP, Tovarna podjemov – podjetniški inkubator Univerze v Mariboru, Univerzitetni inkubator Savinjske regije in Ljubljanski univerzitetni inkubator, d.o.o..

Slednji ravno te dni praznuje svojo deseto obletnico obstoja. Pohvali pa se lahko z izjemno statistiko. Po besedah direktorice Lidije Honzak je namreč LUI od leta 2008 podprl 104 start-upe, ki so ustvarili 27 milijonov evrov prihodkov in odprli več kot 300 delovnih mest. Okoli 95 odstotkov podjetij je uspelo na trgu, 40 odstotkov jih deluje tudi na tujih trgih. Investicij v podjetja je bilo za okoli 16 milijonov, v teh letih pa je LUI iz proračuna prejel 580 tisoč evrov.

Inkubator ekipam na pomoč priskoči že pri snovanju idej, veliko pozornosti pa namenjajo preizkusu potencialnih rešitev na trgu. LUI pogostokrat obiščejo tudi direktorji večji slovenskih podjetij, ki z mladimi podjetniki delijo svoje znanje in izkušnje.

Pri sprejemu novih podjetij v inkubator je med drugim pomembna struktura ekipe. Potrebni so fleksibilni in odprti ljudje, ki se veliko pogovarjajo. Skrivanje zapira napredek, dodaja Hoznakova.

Vir: Startaj.si

Objave iz iste kategorije: