Je pametno imeti šefa med Facebook prijatelji?

Z vse večjo priljubljenostjo socialnih omrežij in večanjem medosebnih stikov, ki jih ohranjamo s pomočjo svetovnega spleta, se prej ali slej pojavi težko vprašanje: ‘naj med ‘prijatelje’ dodam tudi šefa?

Gotovo ste že o tem razmišljali in večina priznava, da ne najde ravno najboljšega odgovora. Še posebej zoprna pa je situacija, ko vam kar vaš šef pošlje prošnjo za prijateljstvo.

Ko se torej znajdete v situaciji, šef – da ali ne, strokovnjaki predlagajo, da najprej razmislite o dvojem:
– bo to za vas priložnost za karierno napredovanje ali nazadovanje?
– Za kakšen namen v osnovi uporabljate socialno omrežje?

Razmisliti o prvem vprašanju je ključno, saj boste tako določili svoj odnos s šefom, posredno pa tudi ocenili njegove vodstvene sposobnosti, njegov način vodenja in odnos do zaposlenih. Je torej vaš šef odprt vodja s katerim imajo zaposleni večinoma dober – sicer še vedno profesionalen, a vendar prijateljski odnos? Vam bo ‘prijateljevanje’ s šefom omogočilo dostop do informacij, ki vam bodo morda pomagale bolje opravljati vaše delo?Ali pa je morda vaš šef zadrt ‘obsedenec s kontrolo nad vsem kar pozna’ in bi bil rad vaš prijatelj le zato, da vam bo še na spletu lahko sledil na vsakem koraku in po novem ne vtikal nos le v vsako vašo poslovno odločitev, ampak tudi v zasebno življenje?

Čeprav ob drugi trditvi zmajujete z glavo in ste prepričani, da za vašega prijaznega in ‘kul’ šefa drži le prva, pa imejte kljub vsemu v mislih naslednje. Če šefa ali na spletu ali v prijateljskem krogu spustite preblizu, bo ta imel dostop do informacij, ki jih lahko nekoč v prihodnosti uporabi proti vam. Zato v primeru, da ste pravkar dodali šefa, raje opustite misel na to, da bi na Facebooku še kdaj pisali stavke v smislu ‘razmišljam, da bi se preselil v drugo državo’, ‘moja služba je bedna, sovražim jo’, ‘šef je vsak dan večji idiot’ ali pa ‘jutri gremo v hribe’ v službo pa ste pravkar poklicali, da ste bolni … Tudi pod komentarje misli vaših prijateljev raje ne pišite česa spornega!
Drugo vprašanje pa je pomembno zaradi poplave najrazličnejših socialnih omrežij. Če jih uporabljate več, je to pravzaprav odlična rešitev. Vas je šef dodal na Facebooku, kamor objavljate tudi svoje alkoholne in osvajalske podvige? Povejte mu, da Facebook uporabljate le občasno za stike z ‘izgubljenimi’ prijatelji, da pa bi bili z njim z veseljem na zvezi preko Twitterja. Tako šefove prošnje ne boste ignorirali, obenem pa boste svoj osebni prostor ohranili nedotaknjen, Podobno strategijo je ubral tudi Marko„Imam dva Facebook računa – enega za izključno zasebne namene, enega pa za službene stike.“ Oba računa ohranja ‘živa’, le objavljene vsebine nekoliko prilagaja. „Saj se tudi s sodelavci šalimo, samo na malo drugačen način, pogovarjamo se o delu … Prepričan sem, da imamo boljši odnos, ker so tudi moji spletni prijatelji.“

Če boste šefa in sodelavce dodajali kar k vašemu obstoječemu profilu, kjer so tudi vsi ostali prijatelji, pa morda vseeno razmislite vsaj o varnostnih nastavitvah zanje in premislite, za katere vaše vsebine pa je bolje, da jih vseeno ne vidijo. Ne glede na vse varnostne možnosti, pa nikoli ne pozabite na dejstvo, da vse kar počnete in objavite na spletu nikakor ni povsem zasebno in da lahko dovolj spretni računalniški strokovnjaki (skoraj) vse o vas izbrskajo že v dobri uri! Ne verjamete? Preberite zgodbo Angležinje, ki je partnerju dovolila, da najame računalniškega strokovnjaka in jo ‘preveri’.
Vir: www.cekin.si

Objave iz iste kategorije: