Je pomanjkanje izkušenj vedno slaba stran za iskalca zaposlitve?

»Nimam veliko delovnih izkušenj. To je dejstvo, a…«. V veliko primerih je pomanjkanje izkušenj velik vprašaj za iskalce zaposlitve in delodajalce. V nekaterih industrijah se luknja v izkušnjah izkaže za edino oviro, zaradi katere kandidat ne dobi zaposlitve.

Izkušnje so večkrat stvar debate, a sprijazniti se je potrebno: vsi smo enkrat bili na začetku. In seveda, pomanjkanje izkušenj ni vedno največji problem, kot se sprva zdi. Kje lahko neizkušeni iskalci zaposlitve pridobijo?

1. Naredite domačo nalogo. Predno se podate na karierno pot na področje ali v industrijo, ki je ne poznate povsem, opravite malo detektivskega dela. Poizvejte, pozanimajte se in pridobite informacije o področju dela, kamor se prijavljate. Na srečo, to danes niti ni več tako težko. Velike količine koristnih informacij boste našli na spletu – osredotočite se na kakšne analize tega trga, industrijskih trendov, blogov itd. Raziskujte in prepoznajte pozitivne in negativne strani te smeri industrije.
2. Poiščite si svetovalca. Nikoli ne boste sami našli vseh odgovorov. Nihče jih nima, ne glede na to, koliko izkušenj ima. Obkrožite se s svetovalci, ki bodo zapolnili vaše luknje v zanju na določenih področjih.
3. Pridobite si povratne informacije. Ne bojte se kritik. Prednost »zelencev« brez izkušenj je, da ste bolj dojemljivi za ideje drugih, da lažje prisluhnete zamislim sodelavca, kot pa starejši, izkušenejši, ki verjamejo, da oni najbolje vedo. Pogovorite se s strokovnjaki ali drugimi poslovneži. Povratne informacije so lahko zelo koristne. Prosite za mnenje.
4. Poiščite ljudi, ki bodo verjeli v vas. Če vaša ideja ni povsem napačna, boste našli ljudi, ki vam bodo zaupali. Tisti, ki verjamejo vate, postanejo preroki. Preroki bodo postali stranke. Še več, preroki bodo prepričali druge, da postanejo stranke! Torej, tisti, ki verjamejo v vas, vam bodo ponudili pomoč in vas usmerili na pravo pot!
5. Hitro. Prilagodljivo. Ena izmed zank, v katero se posamezniki velikokrat ujamejo je, da s si s svojim mišljenjem zaprejo poti. Kar se vseskozi dogaja. Se vam je že kdaj zgodilo, da bi rekli: »Na ta način sem stvar opravljal že več let. Menim, da je to najboljša rešitev. Konec zgodbe«. Takšen rigiden odnos vas lahko stane službe. Za mlajše, neizkušene kandidate je to najmanjši problem, saj lahko svojo luknjo v izkušnjah obrnejo v prednost in prisluhnejo drugim ali svojim boljšim zamislim. Prilagodite se okolju. In seveda, vedno stestirajte in ocenite vaše teorije in primere prakse.
6. Priznajte, česar ne veste. Nič ni narobe s tem, da priznate, da ne veste odgovora. S tem si le pridobite možnost, da ga poiščete.
7. Postavite se za svoja prepričanja. Hkrati pa se ne bojte izraziti svojih mnenj. Če ste storili vse zgoraj našteto, se ne sramujte tega, da žal nimate 10+ let izkušenj s tega področja dela, a to ne pomeni, da se ne morete naučiti ali razumeti poteka dela.

Ne glede na to, kaj boste storili, časa ne morete zavrteti nazaj in pridobiti izkušenj. A naj vas to ne potre. Če ste zagnani in pravilno razmišljate, pogledate na stvari z analitičnega vidika, se obkrožite z ljudmi, ki vam lahko pomagajo, delate trdo in sprejmite tudi padce. Le tako boste imeli več možnosti, kot veteran, ki je prepričan v svoj prav in ne prisluhne drugim, večkrat tudi boljšim predlogom.

Ekipa Mojedelo.com

Objave iz iste kategorije: