Kako se ujeti z novimi sodelavci?

Nadrejeni vam je predstavil delovne obveznosti v sklopu novega dela in verjetno tudi ljudi, s katerimi boste delali. Kakšen občutek ste dobili, ko ste jih prvič zagledali? Ste se počutili dobrodošli? V človeški naravi je, da se upiramo spremembam in novostim, zato si ne jemljite preveč k srcu, če se vam je zdelo, da niste bili sprejeti s prevelikim navdušenjem. V nekaj tednih se vas bodo navadili, da pa boste bolj priljubljeni, boste morali nekaj narediti tudi sami. Ponujamo vam nekaj nasvetov za razvijanje nekaterih »mehkih veščin«, ki vam bodo pomagale, da boste bolje spoznali svoje nove sodelavce in lažje obdržali delo.

1. Delajte!

Ta nasvet ne potrebuje komentarja. Zasebno življenje si organizirajte tako, da boste hodili v službo spočiti in zbrani.

2. Bodite prijazni!

Zagotovo ste slišali za rek »Ne storite drugim tistega, kar ne želite, da bi drugi delali vam«. Verjetno se s tem strinjate. Vsekakor vam ne bi bilo prijetno, če bi drugi grobo ravnali z vami, zato bodite pri teh stvareh zgled za ostale. »Lepa beseda lepo mesto najde,« pravijo, in ker ste oseba, ki je v podjetje prišla kot zadnja, morate spoštovati druge, ki so tu že več let. Ko ljudi še ne poznate dobro, je bolje, da ste prej preveč kot pa premalo vljudni.

3. Opazujte!

Opazujte obnašanje sodelavcev. Kako komunicirajo med seboj? Kako komunicirajo z nadrejenimi, kako s podrejenimi? Opazujte njihov način dela: kako intenzivno opravljajo svoje delovne naloge in kdaj si jemljejo odmore med delom? O čem se pogovarjajo, kadar ne govorijo o delu? So to teme, ki zanimajo tudi vas? Skušajte nekatere njihove navade posnemati in se držite železnih pravil v podjetju.

4. Takojšne komuniciranje

Če boste svoje delo tiho opravljali v svojem kotu, boste težko spoznali ljudi. Če boste tako ravnali dlje časa, boste za sodelavce morda čudak. Zato izkoristite vsako priložnost za komuniciranje, sploh na začetku svoje delovne poti v podjetju. Izkoristite odmore! Ob kavi ali vroči žemljici jim povejte kaj zanimivega o sebi, načenjajte nove teme, ob tem pa prisluhnite njihovim zgodbam. A pozor! Bodite politično nevtralni, vsaj dokler ne poznate različnih stališč vaših sodelavcev, da jih ne boste nehote užalili.

5. Dokažite svoje sposobnosti.

Ena od nalog vaših sodelavcev bo, da opazujejo vaš delovni učinek. Zato se potrudite, bodite angažirani, dokažite, da ste nadrejenemu in sodelavcem v pomoč. Osredotočite se na svoje delovne obveznosti in požrtvovalno sledite zastavljenim delovnim ciljem. Če boste blesteli, bodo ostali to opazili. Dobri delavci si želijo primerljivo dobre sodelavce, in če jim boste to dokazali, vas bodo lažje sprejeli v svojo sredino.

6. Sodelavcem delajte usluge in bodite prijateljski. 

Delavci, ki si medsebojno izmenjujejo usluge, so bolj produktivni in bolj zadovoljni kot tisti, ki si med sabo ne pomagajo in skrbijo le za svoje delo. Če boste sodelavcu priskočili na pomoč ravno v trenutku, ko bo to najbolj potreboval, bo to še kako cenil. Če mu boste dokazali, da se lahko zanese na vas in vam zaupa, je to velik korak naprej. Že majhna pozornost (npr. da mu/ji prinesete kavo, darilca ob posebnih dnevih, da ji/mu prinesete malico) lahko ostane večno zapisana v srcih.

Kaj vse lahko moti vaše sodelavce:

•    Preveč glasno govorite po telefonu.
•    Ne pospravite stvari za sabo v skupnem kuhinjskem prostoru.
•    Jemljete stvari s sodelavčeve pisalne mize, ne da bi za to dobili dovoljenje.
•    Pretiravate z uporabo parfuma ali kolonjske vode.
•    Glasno žvečite žvečilni gumi.
•    Ne zamenjate kartuše, ki se je izpraznila med vašim printanjem, porabite vse liste v tiskalniku in jih ne nadomestite z novimi.
•    Opravljate sodelavce za njihovim hrbtom.
•    Sodelavca prosite, da laže za vas.
•    Svojo krivdo prevalite na sodelavce.
•    Pripisujete si usluge za delo drugih.
•    Norčujete se iz podrejenih.
•    Poskušate spremeniti in vplivati na politična in verska prepričanja drugih.
•    Odpirate pisma, naslovljena na sodelavce.
•    Pripovedujete umazane šale.
•    Kadite v prostorih, kjer je kajenje prepovedano.
•    Neprestano se pritožujete nad podjetjem, sodelavci ali nadrejenim.

Žal ni absolutnega zagotovila, da se boste takoj ujeli z novimi sodelavci. Če ste sprejeli delo, ki vas veseli, bo navezovanje stikov z novimi sodelavci precej lažje.

Ekipa Mojedelo.com

Objave iz iste kategorije: