Kako enostavno in poceni ustanovite podjetje v ZDA

Vse več novih startup podjetij se spogleduje z željo nastopiti na, še posebej za inovativne in posebne projekte, hvaležnem ameriškem trgu. Eden izmed načinov kako, je ustanovitev podjetja v ZDA. Dobra novice ob tem je, da je ustanovitev enostavna, poceni, poleg tega pa za ustanovitev podjetja v ZDA ni potrebno ameriško državljanstvo ali stalno prebivališče, postopki pa so za tujce in domačine enaki. Vse skupaj sicer poteka na ravni zvezne države, zato se tudi postopki primerno, a vendarle zgolj minimalno, razlikujejo.

Ustanovitev je možna na ravni delniške družbe (corporation, Corp, Inc.) ali družbe z omejeno odgovornostjo (limited liability company – LLC). Obstajata sicer dve obliki delniške družbe, S Corp in C Corp. Bistvena razlika med naštetimi: z izbiro S Corp ali LLC se izognete dvojni obdavčitvi prihodkov, kar preprosto povedano pomeni, da davkov ne plačuje podjetje, temveč prek dohodninskih obračunov njegovih družbeniki oziroma delničarji, medtem ko je C Corp ločeno obdavčljiva entiteta.

Spletni portal Mashable, kakor tudi nekateri slovenski startup podjetniki, kot najprimernejšo ameriško obliko podjetja za startupe navajajo S Corp.

Priporočljivo je, da se ustanovitev podjetja prepusti ponudnikom tovrstnih storitev. Eden izmed teh je spletni portal Clerky.com

Postopek naj bi bil zelo enostaven, trajal pa naj bi manj kot dva dni. Vse skupaj pa vas stane 381 dolarjev, sama storitev je sicer 99 dolarjev.

Medtem ko je sama ustanovitev podjetja sorazmerno enostavna in hitra pa so postopki neposredno po ustanovitvi malce bolj zamudni. Med drugim je tako potrebno oblikovati statut podjetja, prijaviti podjetje zveznemu davčnemu uradu, izdati delnice, zabeležiti ustanovitveno skupščino podjetja in pridobiti državno identifikacijsko številko o zaposlitvi (Employment Identification Number – EIN).

Povzeto po članku na Startaj.si.

Objave iz iste kategorije: