Skoraj polovica Slovencev bo med delovnim časom spremljala dogajanje na svetovnem prvenstvu v nogometu

Nogometno leto se nezadržno bliža vrhuncu, ko bomo zavzeto spremljali dogajanje na svetovnem prvenstvu in predvsem stiskali pesti za naše nogometaše. Ob takih dogodkih se svet skoraj popolnoma ustavi, zato bo zanimivo videti, kako se bodo na navijaško razpoloženje zaposlenih odzvali delodajalci. Prav to, kako bo nogometno svetovno prvenstvo vplivalo na sam delovni proces, so se spraševali tudi pri največjem slovenskem zaposlitvenem portalu MojeDelo.com. 

Omenjeni zaposlitveni portal je v preteklih mesecih izvedel raziskavo o vplivu najpomembnejše postranske zadeve na svetu na učinkovitost zaposlenih med samim svetovnim prvenstvom. Poleg tega so preverili tudi vzdušje in pričakovanja med slovenskimi navijači. V anketi je sodelovalo skoraj 1000 uporabnikov zaposlitvenega portala MojeDelo.com, od tega kar 41% žensk, kar nakazuje, da nogomet ni več tako zelo v domeni moških.

In kako bomo Slovenci ločevali službo in družbo? Delodajalci se lahko razveselijo podatka, da skoraj 77% vprašanih striktno ločuje med službenimi obveznostmi in prostim časom, tako da bodo v službi zbrani, med tekmami pa se bodo vživeli v navijaško vzdušje. Le 5% jih priznava, da bodo zaradi dolgih nogometnih večerov imeli težave s produktivnostjo na delovnem mestu. Tudi prisotnost se ne bo bistveno zmanjšala, saj jih manj kot četrtina (22%) namerava zaradi nogometa vzeti dopust ali oditi z dela kakšno uro prej kot navadno. Po mnenju zaposlenih, delodajalci po večini ne bodo komplicirali, če bo beseda tekla o nogometu med delovnim časom. Manj kot desetina je takih, ki bodo zaradi ‘anti-nogometnega’ šefa prikrajšani za kakšno debato na to temo.

Bo pa skoraj polovici (47%) med delovnim časom uhajal pogled na trenutne rezultate, večina teh bo zadnje novice spremljala preko interneta. Sicer pa se nogometu v službi ne boste mogli izogniti, saj polovica vprašanih verjame, da bo pred in po tekmah Slovenije veliko govora o tem, 17% je takih, kjer bodo s sodelavci aktivno spremljali celotno dogajanje, skoraj 7% pa jih upa, da bo v tem času v službi vladalo pravo navijaško vzdušje in bodo skupaj pogledali tudi kakšno tekmo. V barvah slovenske nogometne reprezentance se bo odpravilo v službo slabih 5% vprašanih, kakšnega zagrizenega navijača s pobarvanim obrazom, pa bo mogoče srečati le v podjetjih z več kot 1000 zaposlenimi. Sicer pa jih dve tretjini verjame, da bo vsaka zmaga Slovenije dodatna motivacija za delo.

Da z uspehi slovenskih nogometašev narašča tudi zanimanje med navijači dokazuje dejstvo, da si bo vse tekme naše reprezentance ogledalo več kot 83% vprašanih, skoraj 9% si bo pogledalo dve tekmi, dobrih sedem pa bo spremljalo vsaj eno. Tri četrtine bodo nogometne vrhunce spremljale pred domačim ekranom, sledijo lokali z 13% in projekcije na prostem z 7%, dober procent si bo tekme ogledalo neposredno v JAR. Družbo vprašanim bodo delali največkrat domači (49%) in prijatelji (39%), skoraj 10% jih bo tekme spremljalo v osami, le 2% pa bosta v družbi sodelavcev. Sicer pa naj bi zaradi nogometa nekoliko trpela družina, saj bo večini dogajanje na svetovnem prvenstvu v tem času prioriteta, presenetljivo pa je, da je med njimi tretjina žensk.

In kakšna so pričakovanja navijačev? Več kot polovica jih meni, da ima Slovenija realne možnosti za osmino finala, četrtina verjame, da lahko gremo še stopničko višje, skoraj 6% je takih, ki so mnenja, da lahko pripravimo največjo senzacijo v zgodovini nogometa in dvignemo pokal. Nekoliko bolj prizemljena pri napovedih je desetina, ki meni da se bomo od tekmovanja poslovili že po predtekmovanju. Najbolj optimistični glede uspeha Slovenije so navijači iz štajerskega konca, najbolj zadržani pa Gorenjci. Po pričakovanjih naj bi prva za Slovenijo zadela oba napadalca, pri čemer nekaj več možnosti pripisujejo Zlatku Dediču (33%), v Milivoja Novakoviča pa verjame slaba četrtina. Slovenci bodo poleg domače reprezentance navijali še za Brazilijo (16%), Španijo (13%) in Argentino (12%), ki imajo po njihovem mnenju tudi največ možnosti za naslov svetovnega prvaka. Najmanj privržencev pri nas bo imela Južna Koreja (0,2%), najmanj možnosti za zmagoslavje pa imajo reprezentanca Čila, Nigerije in Alžirije (vsi po 0,15%).

Demografski profil (N= 936):

Spol:
Ženski 41%
Moški 59%

Starost:
do 20 let 2,86%
21-25 13,98%
26-35 41,00%
36-50 3,58%
50 ali več 8,58%

Regija:
Dolenjska 7,59%
Gorenjska 11,43%
Ljubljana 36,97%
Notranjska 2,24%
Prekmurje 5,34%
Primorska 8,01%
Štajerska 28,42%

Ekipa MojeDelo.com

Objave iz iste kategorije: