Propad podjetja je lahko odlična odskočna deska za prihodnost

Thumbs up and downBesedna zveza propad podjetja je skoraj vedno sprejeta z negativno konotacijo, kot nekaj najslabšega, kar se lahko zgodi podjetniku. A temu seveda še zdaleč ni tako, saj tudi v podjetništvu velja, da je vsako slabo za nekaj dobro in da se iz napak učimo oz. kot je nekoč zapisal Bjornson – “Velik človek pogosto dela velike napake”.

Ob tem tudi ni presenetljivo dejstvo, da je mnogo sedanjih uspešnih podjetnikov šlo skozi mnogo neuspehov in nemalokrat doživelo tudi propad svojega lastnega podjetja na pogorišču katerega oz. z iskušnjami pridobljenimi pri tem, je nastalo novo podjetje in zgodba o uspehu. Pomembno je omeniti tudi, da zelo velik delež mladih podjetij ne preživi prvih petih let poslovanja podjetja.

Eden izmed podjetnikov, ki je šel skozi zgoraj omenjene prepreke je tudi Ben Stevenson, ki je po propadu svojega prvega podjetja ni izgubil volje, temveč je raje poiskal panogo, ki mu je resnično pisana na kožo, in ustanovil novo podjetje. Pri tem pa upošteval znanje, ki ga je nabral ob propadu prvega podjetja.

Poglejmo si, na kaj je po Stevensonovem mnenju potrebno biti pozoren pred ustanovitvijo podjetja.

  • Prihodek. Še pred ustanovitvijo podjetja si zagotovite zadosten pritok denarnih sredstev, da boste kasneje lahko sprejemali racionalne in premišljene odločitve, namesto da bi bili vanje prisiljeni iz obupa.
  • Produkt. Pomembno je, da strankam vedno ponudite tisto, kar ste jim obljubili. V nasprotnem primeru bodo o vas razširile slabe besede, ki lahko škodijo nadaljnjemu razvoju vašega podjetja.
  • Ekipa. V svojo ekipo sprejmite le ljudi, ki jim zaupate in jih spoštujete. Na ta način si boste prihranili veliko težav v prihodnosti.
  • Velikost posojila. Sposodite si le toliko denarja, kot ga zares potrebujete. Ne pozabite, da boste ta denar na koncu morali tudi vrniti.
  • Poraba denarja. Nujno je, da denar porabite pametno in premišljeno. Koristite popuste, iščite prodajne akcije in prihranili boste veliko.
  • Mreženje. Izkoristite poznanstva in nasvete, ki jih pridobite z mreženjem na podjetniških dogodkih.
  • Obljube. Malo obljubite, veliko ponudite. Tako bodo vaši kupci zadovoljni in se bodo radi vračali k vam.
  • Predanost. Stojte za svojimi prepričanji in nikar ne podcenjujte svoje blagovne znamke. Navsezadnje ste vi tisti, ki ste jo zgradili, zato morate tudi verjeti vanjo.
  • Potrpežljivost. Ohranite trezno glavo, tudi če vam vse ne gre po načrtih. Včasih je potrebno le nekaj potrpežljivosti,  da se lahko podjetje primerno razvije, šele nato se pokažejo večji uspehi.
  • Ljubezen do dela. Le če boste delali tisto, kar si res želite, boste lahko prebrodili ovire, ki se vam bodo pojavile na poti.

Vir: MP

Objave iz iste kategorije: