20 nasvetov pri pridobivanju vlagateljev v vaše podjetje

Ste rastoče podjetje in želite v vaš posel privabiti dobre vlagatelje, da bi čim lažje tekmovali z večjimi konkurenti oz. postali eden izmed velikih? Tukaj je 20 nasvetov uspešnih vlagateljev in podjetnikov, ki vam bodo razodeli na kaj morate biti pozorni pri pridobivanju vlagateljev.

Prepričajte se, da je to res tisto, kar želite

Resnično želite, da se denar in interesi drugih – v tem primeru investitorjev – prepletajo z vašim poslom? Pridobiti investitorje lahko namreč pomeni tudi to, da se boste morali odreči delčku samostojnosti in dobička. Odnos investitor-podjetje zna biti sicer zelo koristen za posel, a zavedati se morate, da investitor postane tudi del vaših dnevnih poslovnih obveznosti. V kakšni meri, pa je odvisno od investitorja samega. Nekateri vam bodo prepustili proste roke, ko vam bodo zaupali vloženi denar, in boste v stiku z njimi le takrat, ko jih boste sami potrebovali, spet drugi želijo biti aktivno vključeni v poslovno dogajanje in bodo nenehno v stiku z vami.

Ne pre-(ali pod-)cenite vašega podjetja

Investitorji znajo hitro oceniti kakšna je vrednost vašega podjetja, zato ni dobro precenjevati, pa tudi podcenjevati, vašega podjetja. Bodite realni. Ivestitorje poleg vrednosti seveda zanima tudi kvaliteta upravljanja finančnih sredstev. Eden izmed preprostih načinov je pogled v plače, ki jih izplačujete sami sebi, kot lastniku podjetja. Če se plačujete preveč je to namreč prvi znak, da finančno upravljanje ni najboljše.

Bodite pozitivni

Bodite veseli in prav takšne ljudi tudi zaposlite. Vsak investitor namreč rad vidi motivirano ekipo usmerjeno v uspeh s polno strasti do posla, ki ga opravlja.

Skušajte obdržati svoj lastniški kapital

Kljub temu, da se zdi lastniški kapital cenejši (ni obresti), posojila pa se zdijo bolj tvegana, naj bo črpanje lastniškega kapitala dejanje za poslovne trenutke, ko so izčrpani že vsi drugi viri financiranja.

Najprej se kot podjetje dobro “utirite”

Preden začnete privabljati investitorje je dobro imeti že neko poslovno zaledje in vsaj delno utrjen položaj na tržišču. To si lahko zagotovite na več načinov. Bodisi s številom registriranih uporabnikov na vaši spletni strani, številom strank, širokim občinstvom, članki v medijih, bodisi z manjšimi skupinami ljudi, ki ne morejo živeti brez vaših izdelkov. Takšna in podobna dejstva dajejo vašemu podjetju boljši oprijem na spolzkem tržišču. S tem pa tudi lažje prepričate potencialne vlagatelje.

Preizkusite svoj izdelek

Če želite vlagatelje prepričati z idejo o novem izdelku, ga morate seveda nujno prej preizkusiti. Investitorjem namreč morate dokazati, da ima izdelek potencial in lahko zaupajo v njegov uspeh.

Obstaja povpraševanje

Veliko podjetnikov se prenagli, ko dobijo novo idejo. V naglici začnejo potencialne vlagatelje prepričevati s svojo inovativno idejo, tehnologijami postopkov izdelave, boljšimi pristopi servisiranja uporabnikov, ipd., pri tem pa pozabijo na vprašanje, ki bo vlagatelje zanimalo najbolj. Ali na trgu sploh obstaja povpraševanje za tovrstno storitev oz. izdelek?

Trdo delo

Bodite pripravljeni vložiti veliko dela v to, da boste lahko zainteresiranim vlagateljem priskrbeli jasne in razčlenjene rezultate na vseh ravneh vašega poslovanja. Pogled na podjetje mora biti namreč pregleden, da se potencialni vlagatelji ne bodo izgubili v kaosu in obupali pri nameri vlaganja v vas.

Nadzorujte tveganje

Če boste vlagali sami določite delež denarja, ki ste ga pripravljeni vložiti v določene trge. Poskrbite, da imate vedno na zalogi velik varnostni delež v primeru, da gre naložba v nič. Če ste se odločili vaš denar razpršiti na več trgov, prav tako ne tvegajte vsega denarja. Vedno imejte v ozadju varnostne rezerve. Med strokovnjaki za vlaganje prevladuje mnenje, da tveganju nikoli ne izpostavite več kot 3 do 5% vašega premoženja.

Preučite konkurenco

Natančno preučite tekmece. Ugotovite njihove prednosti in slabosti, ugotovite kdo so glavni igralci na trgu, skratka preučite vse in bodite vedno pripravljeni za napad, ko stvari ne gredo, kot bi si želeli.

Bodite pripravljeni na vprašanja vlagateljev

Investitorje bo seveda zanimalo marsikaj o vašem poslu, zato bodite dobro pripravljeni na vsa vprašanja. Oklevanje pri odgovorih namreč lahko sproži tudi oklevanje pri investiranju potencialnih vlagateljev.

Razmišljajte dolgoročno

Predstavite jim načrte podjetja. Vlagatelji namreč želijo videti, da mislite tudi na prihodnost s čimer lahko računajo na dolgoročno naložbo.

Učite se iz morebitnih negativnih odzivov

Negativne kritike ni dobro ignorirati temveč jih vzemite kot izziv in priložnost za učenje in odkrivanje novih spoznanj. Dolgoročno lahko negativne kritike zelo dobro vplivajo na vaše poslovanje, seveda, če znate to izkoristiti.

Bodite iskreni

Ne skrivajte ničesar iz svojega preteklega poslovanja. Bodite iskreni in razkrijte vse dobre in slabe stvari. Nič namreč ne ostane skrito in najslabše je razkritje nečesa, kar ste skušali prikriti. Vlagatelji cenijo iskrenost.

Prepričajte, da ste pripravljeni iti “all in”

Če ste pripravljeni pridobiti še drugo hipoteko na vašo hišo samo za to, da boste finančna sredstva vložili v podjetje ali, če ste pripravljeni vložiti ves denar, ki ste ga privarčevali na vašem pokojninskem varčevalnem računu, potem resnično verjamete vase in vaše podjetje. Ko vlagatelji vidijo, da ste sami pripravljeni tvegati vse, bodo pripravljeni tvegati tudi oni.

Mreženje

Udeležujte se vseh dogodkov, delavnic, ipd., kjer lahko predstavite svoje ideje in spoznate potencialne vlagatelje.

Sredstva razdelite na dva dela

Če investirate sami, razdelite investicijska sredstva na “trenutni denar” in “strateški denar”. Zakaj? “Trenutni denar” vam zagotavlja da vzdržujete zagon, medtem ko vam bo “stratežki denar” omogočil, da ob pravem času svoj posel prestavite na višjo raven.

Vprašajte družino in prijatelje

Morda lahko za začetek poskušate prepričati družinske člane in prijatelje, da svoj denar vložijo v vašo idejo. Če boste namreč imeli težave pri prepričevanju ljudi, ki vas poznajo in vam zaupajo, boste imeli še toliko večje težave pridobivanja sredstev od popolnih neznancev.

Raziščite vse možnosti

Še preden vstopite na trg morate raziskati in razumeti vse možnosti financiranja podjetja. Razumeti morate tudi strukturo lastnega kapitala. Vse to je pomembno zato, da se boste znali obrniti na, za vaše podjetje, primerne vlagatelje.

Počakajte dokler investicija ni dokončna

Investicijo vlagatelja ne jemljite kot končnan posel dokler proces ni zares v celoti dokončan. Prepogosto so namreč podjetniki že prepričani, da je posel sklenjen in temu primerno prilagajajo svoje poslovne poteze. A če si vlagatelj naenkrat premisli, so lahko posledice za podjetje usodne. Torej nikoli ne prehitevajte stvari.

Vir: Business News Daily

Objave iz iste kategorije: