Koraki do uspešne kampanje na platformah za množično financiranje

Množično financiranje je vse bolj priljubljen način za uspešno lansiranje podjetniških idej na trg, brez prevelikih kapitalskih vložkov. Omogoča namreč, da na enostaven način preverite povpraševanje na trgu in si obenem pridobite tudi zagonski kapital, ki prihaja iz naslova prednaročil in vam omogoča finančno podlago za zagon projekta.

Ena izmed najpopularnejših platform za množično financiranje je Kickstarter, vendar ta še zdaleč ni edina. Obstaja jih kar nekaj (Indiegogo, Crowdfunder, RocketHub, Crowdrise, Somolend, ipd.). Vse imajo tudi določena pravila za sprejem projektov, na vas pa je, da naredite dobro in uspešno kampanjo.

Predstavljamo vam 8 korakov, kako narediti uspešno kampanjo na platformah za množično financiranje:

1. Dobro idejo mora spremljati dobra zgodba. Pri množičnem financiranju se namreč vse vrti okrog zgodb. V nasprotju s tradicionalnimi spletnimi stranmi, ki se osredotočajo predvsem na izdelek, je za ljudi, ki vlagajo na platformah za množično financiranje pomembno predvsem to, kako nameravate vašo idejo realizirati. Obrazložitev tega je namreč enako, če ne še bolj pomembno, kot vaš produkt.

2. Napišite scenarij za predstavitveni video. Še preden začnete snemati video morate imeti narejen scenarij in snemalno knjigo s slikami, kadri, itd. (storyboard). Če namreč niste dobro pripravljeni za snemanje pomeni, da boste za to porabili veliko (pre)več ur, kot bi jih sicer. Poleg nepotrebnega zapravljanja časa pa vas lahko to stane tudi dobrega rezultata snemanja in posledično projekta.

3. Snemanje videa. Želite posneti kvaliteten video in ob tem ne želite zapraviti prevelike količine denarja? Obstajajo rešitve. Eden izmed načinov je najem izkušenega študenta s tega področja, ki bo pripravljen narediti poceni video, kateri bo obenem tudi njegova referenca.

4. Fotografije izdelka. Slikovna predstavitev vašega izdelka je izjemno pomembna. Zato najemite profesionalnega fotografa, ki je po možnosti vaš prijatelj oz. znanec in vam bo pripravljen ponuditi tudi kakšen popust.

5. Spletna stran. Imeti spletno stran podjetja sicer ni odločilni dejavnik, jo je pa priporočljivo imeti. S tem namreč dajete potencialnim vlagateljem občutek večje legitimnosti vašega podjetja. Vse kar potrebujete za začetek je spletna stran, ki ponuja nekaj dodatnih informacij o vašem podjetju.

6. Kalkulacija. Pomembno je vedeti, koliko enot izdelka morate prodati, da boste dosegli ciljni znesek množičnega financiranja. Tako boste dobili tudi boljšo predstavo o vašem ciljnem znesku.

7. Učinkovit PR. Pogosto spregledan aspekt množičnega financiranja je širjenje informacij. Mnogi namreč mislijo, da bo projekt opažen sam od sebe. A temu seveda ni tako.

Poiščite medije, ki pokrivajo kampanje podobne vaši. Učinkovit način iskanja “pravih” medijev je preko Googlovega iskalnika slik. Enostavno vzemite sliko iz podobne kampanje in jo naložite v Google. Google vam bo nato našel vse bloge, časopise in druge medije, ki so pokrivali to kampanjo.

8. Predložitev projekta. Platforme množičnega financiranja imajo svoja pravila glede sprejema ali zavrnitve projekta. Ne sprejmejo namreč vseh. Proces odobritve traja več dni. Ob tem pa so pogosto zahtevane tudi kakšne spremembe kampanje. Zaradi vsega tega je torej pomembno, da predložite projekt vsaj dva tedna pred načrtovanim začetkom kampanje.

Pomembno je tudi, da veste kako boste izdelek proizvajali ter kakšni so stroški proizvodnje.

Sledenje omenjenim korakom vam bo zagotovo pomagalo pri učinkoviti kampanji. Vedeti namreč morate, da sicer na desetine projektov preseže svoje zastavljene cilje množičnega financiranja, toda še več je takšnih, ki ostanejo neopaženi. Predvsem zaradi slabih kampanj.

Vir: Entrepreneur

Objave iz iste kategorije: