Kaj storiti, ko zaposlenega zalotite pri kraji

V poslovnem življenju se srečujemo z razno raznimi težavami, ki jih je potrebno reševati premišljeno. Vse odločitve, pa naj se v prvem trenutku zdijo še tako samoumevne, vedno terjajo konkretno analizo problema, preden se odločimo za ukrepe. Ti namreč lahko, v primeru, da se odločimo prehitro in napačno, povzročijo škodo podjetju.

Ena izmed težav, s katero se v mnogih podjetjih kar pogosto srečujejo, so kraje s strani zaposlenih. Seveda je odločitev ob tem, ko je zaposleni zaloten pri kraji, skoraj na dlani. Večina delodajalcev namreč takšna dejanja nemudoma sankcionira z odpovedjo delovnega razmerja. A opozoriti je treba, da morajo delodajalci pri odpovedi delovnega razmerja, naj bo razlog še tako evidenten, postopati premišljeno in sistematično.

Pri konkretni kršitvi je potrebno zadevo najprej dobro raziskati in opraviti pogovor z obtoženim zaposlenim. Ni se namreč dobro odločati zgolj na podlagi pričevanj drugih. Če je potrebno se v posebnih primerih najame tudi strokovnjake, ki opravijo preiskavo.

Odpoved zaposlenemu mora biti utemeljena, torej, da striktno sledi pravilom podjetja, ki so enaka za vse zaposlene.

Prav tako pa je pomembno tudi dokumentirati vse dokaze o kaznivem dejanju. To lahko pride prav v primeru kasnejših zapletov zaradi odpovedi delovnega razmerja.

Na koncu pa je dobro takšne primere izkoristi tudi za razrešitev določenih problemov znotraj podjetja, ki so posredno ali neposredno pripeljali do tovrstnih dejanj.

Vir: Entrepreneur

Objave iz iste kategorije: