10 najdonosnejših panog v letu 2014

Če nameravate v bližnji prihodnosti ustanoviti podjetje, potem je dobro, da se ozrete po najbolj donosnih panogah v letu 2014. Želite torej vedeti v katere panoge se steka največ denarja?

Morda odgovor najdete na lestvici najdonosnejših in najhitreje rastočih podjetij in panog v ZDA.

1. Zdravstvo

Če boste svoje poslovne aktivnosti usmerili v to panogo skoraj ne morete zgrešiti. Ta panoga je namreč v letu 2013 ustvarila 21,8 milijard dolarjev prihodkov. Zanimivo je, da kljub temu ne velja za najbolj rastočo. Triletna rast omenjene panoge znaša 135 odstotkov. Vodilni podjetji na tem področju sta podjetje za molekularno bioznanost Crescendo Bioscience in Scottsdale, ki izdeluje pripravke za hujšanje.

2. Informacijska tehnologija

IT sektor je lani ustvaril 19,3 milijarde dolarjev prihodkov. IT sektor beleži 122 odstotno triletno rast. Vodilno podjetje je CPSG Partners, ki se ukvarja z “oblačnimi storitvami”, razvojem aplikacij, svetovanjem, ipd..

3. Podjetniški proizvodi in storitve

Sektor podjetij ki delujejo v tej panogi je v letu 2013 ustvaril za 18 milijard dolarjev prihodkov. To jih uvršča na tretje mesto. Prav recesija je verjetno vplivala na nekoliko manjšo triletno rast, ki znaša 93 odstotkov. Vodilno podjetje v tem sektorju je RAM, ki daje v najem montažne poslovne prostore.

4. Energetika

Sektor energetike je med letoma 2010 in 2013 zrasel za 168 odstotkov. Lansko leto se je tako v energetiko steklo 17,5 milijard dolarjev prihodkov. V vzponu je predvsem zelena energija. Podjetje Provide Power je vodilno v tem sektorju. Ukvarja se z zeleno energijo.

5. Finančne storitve

Ta sektor ne le, da upravlja z denarjem, temveč se veliko denarja v njega tudi steka. Prihodki v letu 2013 so tako znašali kar 17,2 milijardi dolarjev. Triletna rast panoge pa znaša 112 odstotkov. Vodilni podjetji v tej kategoriji sta BlueSquare Resolutions and Simpler Trading.

6. Upravljanje s človeškimi viri

Sektor je beležil enako triletno rast kot sektor Finančne storitve, torej 112 odstotkov, vendar so bili njegovi prihodki lani za skoraj 5 milijard dolarjev manjši. Znašali so 12,3 milijarde. Zmagovalec te kategorije je Ataraxis, ki opravlja administrativne naloge (ugodnosti, nadomestila, plače,…) za svoje stranke.

7. Logistika in transport

Predvsem brezpilotna letala oz t.i. droni, kakor tudi določene aplikacije, ki rešujejo nekatere logistične probleme, so v zadnjem času zelo vplivali na poslovanje sektorja logistike in transporta. V letu 2013 so tako zabeležili 11,1 milijardo prihodkov. Najuspešnejše v tej kategoriji je podjetje Rochelle Park, ki s svojim pametnim “oblačnim programom” pomaga in sodeluje s preko 1,200 špediterji po svetu.

8. Potrošniški proizvodi in storitve

Ta panoga je najhitreje rastoča panoga, a je kljub temu, z 10,7 milijardami dolarjev prihodkov pristala šele na 8 mestu. Je pa zanimivo, da zmagovalec po prihodkih med vsemi posameznimi podjetji prihaja ravno iz tega sektorja. To je podjetje Fuhu, ki proizvaja tablice za otroke.

9. Gradbeništvo

Gradbeni sektor je doživel velik udarec predvsem v času recesije. Kljub temu je uspel v zadnjih treh letih zrasti za 88 odstotkov. Prihodki tega sektorja za leto 2013 znašajo 10,3 milijarde dolarjev. Najuspešnejše v tej kategoriji je podjetje MaxHome, ki se ukvarja s preoblikovanjem domov.

10. Telekomunikacije

Lestvico desetih zaključuje sektor telekomunikacij. Prihodki tega sektorja za leto 2013 so znašali 9,4 milijarde dolarjev. Na prvem mestu izmed podjetij v tem sektorju se je znašlo podjetje Acacia Communications, ki proizvaja pametne podsisteme za ultra hiter prenos podatkov preko optičnih vlaken.

Vir: Inc.

Objave iz iste kategorije: