Imate lastnosti najuspešnejših podjetnikov na svetu?

Kaj je skupno vsem najuspešnejšim podjetnikom? Odgovor je preprost, njihove lastnosti, ki so jih pripeljale do uspeha. V nadaljevanju vam jih predstavljamo in če posedujete veliko večino naštetega, potem imate dobre možnosti za uspeh v poslovnem življenju.

1. Ste “nenasitni” svojih dosežkov in se nikoli ne zadovoljite z doseženim uspehom

Ko večina ljudi doseže cilj, si reče: “Uspelo mi je!” Potem si vzamejo nekaj časa za uživanje v svojem dosežku. Podjetnik si reče: “Super, kaj zdaj?” Podjetnik ne počiva, ne uživa v dosežku, ampak gre novim zmagam naproti.

2. Ste vztrajni

Veliko danes uspešnih podjetnikov je v svoji karieri doživelo tudi propade svojih podjetij, bodisi zaradi slabih idej bodisi zaradi slabega načrtovanja. Sped drugi so odraščali v veliki revščini, a kljub temu premagali to oviro in s pomočjo svoje vztrajnosti postali eni izmed najbolj uspešnih podjetnikov na svetu. Ustanovitelj IKEA je naprimer svojo poslovno pot začel na kolesu, ko je od vrat do vrat prodajal vžigalice.

3. Hočete imeti vse pod kontrolo

Podjetniki težko prepustijo vajeti svojim zaposlenim. Hočejo imeti vse pod kontrolo in nadzorovati vse, kar se dogaja v podjetju. Iskanje ravnotežja med nadzorom in prepustitvijo sprejemanja odločitev svojim sodelavcev je kar velik izziv za podjetnika. Izkušeni podjetniki pravijo, da vmešavanje direktorja povzroči več škode kot koristi. Podjetnik se mora naučiti zaupati svojim zaposlenim in jim prepustiti sprejemanje odločitev.

4. Ste ustvarjalni

Ustvarjalnost namreč omogoča nove ideje in inovacije. V mnogih primerih vas lahko ena ustvarjalna ideja naredi podjetnike miljarderje. Lepi primeri so Steve Jobs (Apple), Sergey Brin in Larry Page (Google), itd..

5. Ste mazohist

Podjetniki ljubijo bolečino in veliko tveganja. Borijo se za denar in ne odnehajo, ko dobijo prvo poleno pod noge. Delajo po dva delovnika na dan in ko drugi uživajo v prostem času, oni garajo.

6. Imate ljubezensko-sovražni odnos z denarjem

Podjetniki se že zelo zgodaj v življenju zaljubijo v služenje denarja. Začetki uspešnih podjetnikov segajo v njihove osnovnošolske čase. Ustanovitev podjetja prinaša podjetnikom svobodo in nadzor, zato ne odnehajo, tudi če so pred tem zaprli že nekaj podjetij.

7. Ste vizionar

Vizionarski podjetniki slovijo po svojih strateških sposobnostih in dobrim pogledom na podjetje iz dolgoročne perspektive. Sposobni so predvideti potrebe in povpraševanje na trgu s čimer jim je finančni uspeh skoraj zagotovljen. Veliko je primerov, ko so vizionarski podjetniki vložili velika denarna sredstva v industrijo ali trg, ki je bil v tistem trenutku v očeh mnogih neperspektiven, danes pa so med najbogatejšimi. Eden izmed primerov je Jorge Lemann, v osnovi bančnik, ki se je v 1970-ih odločil, da bo investiral v industrijo alkoholnih pijač. Danes je eden najbogatejših brazilcev.

8. Ste črna ovca, mogoče celo izobčenec

Številni podjetniki pravijo, da se ne najdejo v množici ljudi, ki jih obkrožajo. Veliko svetovno znanih podjetniki kot so Bill Gates, Ted Turner, Li Ka-Shing, Richard Branson in McDonald so pustili srednjo šolo ali fakulteto.

9. Ljudje mislijo, da ste nori

Podjetniki niso na isti “valovni dolžini” z ostalimi ljudmi, ki jih obkrožajo. Njihove ideje in zamisli se njihovim prijateljem in družini zdijo nore. Vzemimo za primer, Ruth Handler, ki je ustvarila svetovno znano plastično lutko Barbie. Ko je Ruth predstavila svojo idejo plastične punčke je naletela na veliko kritik, tudi s strani lastnega moža, saj naj bi lutka izgledala preveč “odraslo” in je bolj primerna za odrasle ljudi, ne za otroke. Idejo za Barbie je dobila, ko je videla svojo hčerko kako se je igrala s papirnato lutko. Ni se ozirala na kritike, idejo je spremenila v posel, ostalo je pa že zgodovina.

10. Ste nekoliko introvertirani

Za vodenje posla morate biti zelo družabni in dobri prodajniki, kajne? Ni nujno. Izkazalo se je, da so podjetniki, ki so introvertirani bistveno boljši voditelji. Znano je, da so dobri poslušalci, zato znajo dobro voditi svoj tim. Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je naprimer znan kot introvertna osebnost.

Seveda tudi drugi dejavniki vplivajo na uspeh, velik faktor je tudi sreča, a vendar lahko ugotovimo, da so omenjene lastnosti v močni korelaciji z bogastvom in uspehom.

vir: Data in Money Crashers

Objave iz iste kategorije: