Slovenski startupi prejeli za 14 milijonov evrov investicij

startup-plantV slovenskih startup podjetnikih, predvsem odkar se je začelo množično financiranje (med slovenci je trenutno najbolj priljubljen Kickstarter), se je pokazal izjemen podjetniški potencial. Z odličnimi idejami in projekti so tako slovenci v zadnjem obdobju privabili mnogo tujih investitorjev in zbrali milijonska sredstva zagonskega kapitala, ki so ga investitorji pripravljeni vložiti v ideje, v uspeh katerih verjamejo.

V zadnjem mesecu so tako samo štirje startupi skupaj prejeli kar 14 milijonov evrov investicij. Startupi Edgar, Enolyse, Layer in BellaBeat so v preteklem mesecu več kot uspešno prepričali investitorje, da s svojim delom, ekipo in potencialom lahko uresničijo njihove apetite po visokih donosih.

Ekipa startupa Edgar se je nedolgo tega vrnila iz bolgarskega pospeševalnika Eleven, kjer so si po treh mesecih piljenja ideje in mreženja zagotovili angelsko investicijo. Višina investicije je 37 tisoč evrov.

Nič manj zadovoljni se niso iz bolgarske prestolnice vrnili članiEnolyse (idejo so izpopolnjevali v pospeševalniku Launchub), kjer so si zagotovili semensko investicijo za sistem fermentacije mošta. Zanj so pri nas prejeli tudi Rektorjevo nagrado za inovacijo. V naslednjih mesecih bodo vzpostavili referenčne inštalacije in, če bo šlo po zarisanih načrtih, že jeseni iskali novo investicijo. Spodbuden je tudi podatek, da je ekipa že skorajda pripravljena za pričetek množične proizvodnje.

Medtem ko sta zgoraj opisana startupa še v začetnih fazah pa sta se podjetji Layer in BellaBeat na drugi strani Atlantika soočili s šest in sedem mestnimi številkami. Uveljavljeni podjetnik Tomaž Štolfa je s svojo komunikacijsko platformo Layer ponovno prepričal investitorje, saj je pridobil nekaj več kot 10 milijonov evrov. BellaBeat Slovenke Urške Sršen in Hrvata Sandra Mura pa navdušuje nosečnice, ki lahko napravo povezano z mobilnim telefonom uporabijo za spremljanje razvoja svojega še nerojenega otroka. Tri milijone evrov težka investicija, ki je sledila intenzivnemu delu v slovitem Y Combinatorju, je odlična popotnica za nadaljnji uspeh mladega podjetniškega para.

Vir: MP

Objave iz iste kategorije: