Dve stvari, ki ubijata vašo produktivnost

Vsakdo je že doživel trenutke “hiper” produktivnosti, torej momente, ko v eni uri naredite več, kot ponavadi v celotnem dnevu skupaj. Verjetno ste se v teh trenutkih mnogokrat vprašali kako vam je to uspelo in kaj bi morali storiti, da bi takšno produktivnost ohranjali kar največ dni v tednu.

Obstaja mnogo elementov, ki vas ohranjajo biti produktivni, a tokrat se bomo osredotočili na dve stvari, ki vas delata neproduktivne – perfekcionizem (npr.: pretirana osredotočenost na določene, morda ne tako zelo pomembne, podrobnosti) in zavlačevanje oz. odlašanje (npr.: odlaganje določenih opravil na kasnejši čas). Pretiravanje z naštetim je tisto, kar vas dela neproduktivne, zato mora znati dober podjetnik med njima najti optimalno razmerje.

Zavlačevanje oz. odlašanje

Zavlačujejo tisti ljudje, ki se izogibajo opravljanju nalog. Delajo vse drugo, razen tistega, kar je potrebno za uresničevanje njihovih želja, ciljev ali obveznosti. Stvari se lotijo v zadnjem trenutku pod pritiskom časovnega roka. Do tega pride zato, ker ne vejo, kako bi se dela sploh lotili ali pa so preprosto zaspali na starih lovorikah.

Podjetniki se pogosto nevede bojijo dejanskega uspeha. Njihov strah ne leži v tem, da ne bi bili dovolj dobri, temveč da bi zmogljivost presegla njihova pričakovanja. Ta bojazen je podlaga za njihovo zavlačevanje.

Perfekcionizem

Perfekcionisti stalno delajo, popravljajo, izboljšujejo in nikoli ne dokončajo. Zmotno jih imajo mnogi za ambiciozne ljudi, a med ambicioznostjo in perfekcionizmom obstaja ogromna razlika. Medtem ko ambicioznost izvira iz visoke samozavesti, pa perfekcionizem izhaja iz pomanjkanja le te. Perfekcionisti nikoli niso prepričani v svoje delo, zato stalno popravljajo najmanjše podrobnosti. Žal se podjetniki velikokrat ujamejo v zanko perfekcionizma.

Torej, če se tudi sami pogosto ujamete med tema dvema skrajnostima mora biti vaš naslednji korak poiskati pravo razmerje med njima.

Vir: Forbes in MP

Objave iz iste kategorije: