Bistvo oglasa je prodajni naboj!

Strategija? Kaj je to?

Ne ustrašite se, je zelo preprosto. Strategijo potrebuje vsako podjetje in podjetnik, ki pričakuje določene rezultate. Če čisto poenostavimo – strategija je zemljevid določenega obdobja, ki narekuje, kaj bomo v določenem času prodali, kje, kako in s kakšnimi marketinškimi pripomočki si bomo pomagali do uresničitve prodaje. Ne smemo pozabiti tudi na stroškovni plan.

V podjetju Strateg!a se ukvarjamo z marketingom in, ko se pogovarjamo s strankami, ugotovimo, da včasih obupajo. Pravijo: ‘Vse smo že poskusili, pa nič ne deluje.’ Govorimo namreč o določenih oglaševalskih pristopih. Pa ni res, niso vsega poskusili. Pomemben je predvsem način, kako so se oglaševanja lotili. Na tej točki bomo izpostavili besedila. Besedila s prodajnim nabojem!

Recimo:

‘Novo v spletni trgovini XY: Pasja hrana AB – super premium kvaliteta’

‘Posebna akcija: Zmagovalna mešanica ABC suhe hrane za občutljive pse z dodatkom za sijočo dlako!’

Oglas je tako ali tako objavljen v spletni trgovini, zato je začetek prvega oglasa odveč. Super premium kvaliteta – kaj to pomeni za mojega psa? Drugi oglas pa pove, da je hrana znižana, ker je v akciji, narejena je mešanica primerna za občutljive pse, govorimo o briketirani hrani in še kuža bo imel sijočo dlako.

Zgornji besedili sta zelo preprosti in narejeni brez velikega premisleka. So pa kreativni, igrivi, vprašajni naslovi ponavadi tisti z največ odziva.

Primer:

‘Ima kuža težave s prebavo? S kožo in dlako? Je alergičen?

Težavam naredite KONEC!

Proizvajalec hrane ABA je sestavil zmagovalno mešanico XYY za majhne, srednje in velike pasme.

Dodane maščobne kisline za sijočo dlako in občutljivo kožo, visoka energetska vrednost ter fosfor in kalcij za močne kosti in zobe. Pa še v akciji cel teden. Pohiti!’

Pred pisanjem oglasa moramo razmisliti:

  1. Komu bo oglas namenjen? Tokrat so to lastniki psov.
  2. Ali je naše občinstvo geografsko omejeno? Ne, ker govorimo o spletni trgovini.
  3. Prodajamo hrano visokega cenovnega ranga ali zelo poceni hrano? Tukaj imamo lahko zelo različno občinstvo.
  4. Kaj želimo z oglasom sporočiti? Ceno, kvaliteto, vrsto …
  5. Kaj želimo z oglasom doseči? Prodajni rezultati so odvisni od besedil, postavitve oglasa, časa objave ipd.

Če se vrnemo malo nazaj. Preden razmišljamo o oglaševanju in reklamah, se moramo vprašati, kaj sploh prodajamo. Svoj produkt ali storitev moramo dobro poznati in pripraviti si moramo strategijo. Kaj prodajamo, komu prodajamo, kako se razlikujemo od konkurence, kaj imamo mi več, kaj bo naš kupec pridobil z nakupom in podobno …Dobro je, da si naredimo tudi stroškovni plan, koliko bomo porabili za oglaševanje in kakšen zaslužek od prodaje pričakujemo v kolikšnem času. Zapomniti si moramo, da so efekti oglaševanje dolgoročne narave in enkratno oglaševanje je redko uspešno (razen izjeme)!

Svoje izkušnje sem z vami delila Neža Šabanovič Grmšek iz podjetja Strateg!a. Če pa vas zanima, kako povečati prodajo v vašem podjetju, me lahko kontaktirate neza@strategia.si in z veseljem vam bom pomagala do pravih rezultatov, tudi z brezplačnimi nasveti seveda!

 

Objave iz iste kategorije: