Kako pripraviti potrošnika k nakupu?

vis.merchandising1

Večno vprašanje, s katerim se borijo trgovci. Z različnimi spretnimi oglaševalskimi orodji ljudi pripeljemo do trgovine, ali bodo vanjo vstopili in tudi kaj kupili, pa je spet popolnoma druga zgodba. Izguba vložka v marketinško komuniciranje je, kadar v srcu, torej na prodajnem mestu stvari ne stojijo tako kot bi morale.  Tokrat bomo izpostavili načela vizualnega merchandisinga, za katerega žal ne najdem primernega slovenskega izraza.

Ureditev izložbe, trgovine, postavitev izdelkov, barve, oblike, način postavitve cen in seveda prodajno osebje so bistvene točke, ki bodo odločale o nakupu. Uspešna prodaja v trgovini je zagotovo odvisna od poznavanja marketinških pravil postavitve izdelkov. Če torej tega še ne poznate, predlagam, da berete dalje.

Izjemno dober izdelek lahko ‘pokvari’ slab prodajalec

Velik del kupcev od prodajalca pričakuje več kot le dober dan in adijo. Konec koncev je prodajalec odsev trgovine. Osebna higiena prodajalca, prijaznost, dostopnost, znanje o izdelkih, ki jih prodaja. In, ali sam uporablja ( v primeru oblačil nosi) to kar prodaja. Vodja trgovine se mora zavedati, da konstantno izobraževanje in usmerjanje trgovcev obrodi sadove.

Postavitev

Trgovina ima kar se tiče postavitve izdelkov tri ravni. Nadglavno, v višini oči in v višini rok. Te tri višine narekujejo postavitev izdelkov. Eno izmed pravil je tudi, da so dražji izdelki postavljeni višje, bolj nedostopni, da se je zanje treba potruditi. Psihološki efekti so izjemno pomemben faktor za nakup.

vis.merchandising2

Harmonija

V trgovini mora vladati harmonija med barvami, oblikami in materiali. O tem je treba razmišljati že pri gradnji trgovine oziroma pri urejanju prostora. Pri postavitvi izdelkov se moramo zavedati, da zahodne kulture beremo od leve proti desni in tudi trgovino bo kupec z očesom premeril od leve proti desni. Začetek nas prepriča, da nadaljujemo in zaključek nam ostane v spominu.

Območje z manjšo prodajo

Končen del, v najbolj oddaljen del trgovine je smiselno namestiti izdelke, ki jih potrošnik nujno potrebuje. V primeru živilskih trgovin so to police s kruhom.

Počutje potrošnika

V prijetno urejeni prodajalni se bo potrošnik počutil bolje, se tam zadržal dlje in posledično tudi več kupil. Poleg barve, vonja in zvoka je izjemno pomembna čistoča na policah in izdelkih. Prah daje kupcu občutek, da so izdelki stari, izrabljeni in slabi.

Označevanje

Cene, akcije in ugodnosti morajo biti vedno dobro označene. Z dobrim oblikovanje, barvami, velikostjo pisave in podobno. Prednost pred oblikovanjem ima čitljivost in berljivost!

Izložba

Je okno trgovine. Je prvi stik kupca s trgovino. Je trgovina. Najbolj preprosto povedano, ko se potrošnik sprehodi mimo izložbe se mu morajo pocediti sline, videti se mora v novem predpasniku, kako obrača kotlete na žaru in kako kar vonja sveže pečene dobrote. Mimoidoča gospodična se bo s pomočjo izložbe v mislih odplavila na najlepši kraj na svetu, se oblekla v čudovito belo obleko in čakala na prinčev poljub.

vis.merchandising3

Za vas sem Neža Šabanovič Grmšek izbrala le nekaj segmentov vizualnega merchandisinga, ki so izjemno pomembni, je pa dobro poznati in upoštevati vse segmente. Za pomoč se lahko vedno obrnete name (neza@strategia.si), mi posredujete vašo situacijo in našli bomo rešitev. Zavedajte se, da je v trgovinah vsak izdelek na določeno mesto postavljen z razlogom, da poleg njega stoji ravno določen izdelek tudi z razlogom in, da kupec marsikdaj ne ve da je kupil ravno zato, ker ste ga prav vi pripravili k temu.

Objave iz iste kategorije: