»Svetovali so mi, naj odpustim sto ljudi. Pa sem odpustil svetovalce!«

Johannes GuttmanBlizu mesteca Zewttl severovzhodno od Dunaja leži vasica Sprögnitz. Tako majhna je, da jo na zemljevidu komaj opazite. Pa vendar jo vsako leto obišče nekaj deset tisoč ljudi. Pridejo si pogledat podjetje Sonnentor, ki tam prideluje najboljše čaje in začimbe na svetu; tako so vsaj prepričani mnogi, tudi zahtevni japonski poznavalci, ki so Sonnentorjevim čajem na tekmovanjih podelili že kar nekaj najvišjih priznanj.

To, kar ljudje pridejo gledat v Sprögnitz, ni tehnološki, pač pa svetovni čudež: podjetje, v katerem delajo srečni ljudje. Podjetje, ki tako rekoč dnevno odpira nova delovna mesta, ki usmerja kmete v ekološko pridelavo zelišč, vlaga v lokalno skupnost in je ekonomsko uspešno, čeprav vsako etiketo na embalažo prilepijo ročno – in to z nasmehom. Zaposleni delajo od ponedeljka do četrtka od 7.30 do 17. ure s tremi odmori za malico in kosilo, v petek pa so prosti že opoldne, da imajo konec tedna več časa za družino.

Da je podjetje uspešno prav zato, ker človeških rok in medsebojne solidarnosti ne more nadomestiti noben stroj, je prepričan 49-letni Johannes Gutmann, ki je pred 26 leti začel kot brezposeln in brez kapitala. Danes prihodki njegovega podjetja rastejo približno 20 odstotkov na leto. Krize ne pozna, izvaža pa v več kot 50 držav, tudi v Slovenijo.

Navdihujoč intervju s tem izjemno zanimivim in posebnim poslovnežem si lahko preberete na tej povezavi.

Vir: Alja Tasi

Objave iz iste kategorije: