Izbor domene za podjetje

webpage-seoDandanes si enostavno ni več mogoče predstavljati resnega podjetja brez svoje spletne strani. Seveda pa ni dosti le to, da spletno stran sploh imamo. Pri tem morajo podjetja celotne spletne strani skrbno načrtovati in izdelati preden jih postavijo na svetovni splet. Vsakega podjetnika, ki se želi predstaviti na spletu, pa seveda čaka še izbor naslova oziroma imena spletne strani. Le-to ni nujno, gotovo pa podjetje resneje deluje, če se njegova domena in elektronski naslov zaključita z imenom podjetja. Poleg tega si je tak naslov lažje zapomniti in je eden prvih korakov k optimizaciji spletne strani za iskalnike (SEO).

Kaj pravzaprav je domena ali domensko ime?

Gre za ime, ki je lahko sestavljeno iz črk, številk ali znaka vezaj, ki se v ozadju prevede v IP številko računalnika-strežnika. Tako kot imajo v prometu avtomobili oznako države (npr. SLO, DE ali HR), obstaja podoben režim tudi na spletu. Vsaka država ima lastno končnico (državni TLD) in skrbi za registracijo imen. Slovenija ima tako končnico .si.

Registracija domen

Si domeno lahko registrira poljubna fizična ali pravna oseba, tako v Slovenji kot v tujini.  Registrirate jo pri poljubnem podjetju – registrarju, ki je za to pooblaščeno (seznam najdete na register.si). Tu je treba poudariti, da domene dejansko ne kupimo, ampak jo lahko le najamemo za obdobje najmanj enega leta do največ pet let. Po preteku registracijskega obdobja imamo en mesec predkupno pravico (domena je ta čas v tako imenovani karanteni), nato pa gre domena na prosti trg in jo lahko kupi kdorkoli.

Vir: data.si

Objave iz iste kategorije: