Želite postati milijonar?

millionaireZakaj imajo eni podjetniki majhno podjetje in delajo v podjetju sami? Zakaj imajo eni podjetniki samo 2 ali 3 zaposlene ljudi? Zakaj se ne širijo? Zakaj ne pridobijo več poslov in ustvarijo več prihodka?

Odgovor je preprost: SISTEMATIZACIJA

Podjetje mora za to imeti tri dele, in sicer marketing, produkcijo, in administracijo. Imeti mora vpeljane specifične procese za vsako področje, ki so jasno definirani in ki funkcionirajo sami od sebe, saj jih v to sili sistem. Sistem mora funkcionirati brez lastnika, zato mora biti sistem (opravila) zelo jasno zastavljen.

Slovenski podjetniki so programirani s strani okolja, da morajo delati v svojem podjetju. V bistvu pa je podjetje lahko uspešno šele takrat ko je lastnik zgolj kordinator. Če želi lastnik povečati podjetje, bo moral zaposliti ljudi, ki bodo opravljali naloge namesto njega. Da pa bodo ljudje opravljali naloge namesto njega, je potrebno naloge zelo jasno določiti, jih vpeljati v nekakšen sistem, ki je nadzorovan in ki sili zaposlene k izvajanju teh nalog.

Kako sistematizirati posel? V principu enostavno. Vedno ko naredi lastnik eno akcijo. Npr. da dvigne telefon in pokliče stranko, se mora vprašati naslednje: kako naj to naslednjič naredi nekdo drug brez mene? A to ni tako enostavno. Večina lastnikov namreč misli, da znajo sami najbolje narediti posel, zato se ga bojijo prepustiti drugim, kar je velika napaka. Večina lastnikov podjetij sploh nimajo v lasti podjetja hodijo vsak dan v službo in so odvisni zgolj od svojega lastnega dela in ne od produkcije podjetja. Takšen podjetnik bo vedno reven in takšno podjetje ne bo nikoli raslo.

Skratka, če znate prodati eni stranki, potem naredite in napišite natančen protokol o tem kako ste prodali eni stranki nato pa naučite druge delati to oz. ta korak enostavno duplicirate. Brez nekih norih idej. Kot tekoči trak. Zgolj dolgočasno ponavljate iste korake.

Večina podjetnikov dela napako, ker nenehno spreminjajo strategije, pristope in načine dela. Spreminjajo in zopet preizkušajo nekaj novega in boljšega in tako nikoli nimajo enega enostavnega sistema, ki bi ga lahko duplicirali.

Zato mora biti vaš cilj številka 1. – FRANŠIZA, kar pomeni, da si podjetnik zamisli nek posel, strankam zna prodati svoj produkt in iz tega ustvarja dobiček. Potem svoj posel sistematizira in duplicira. V osnovi se mora podjetnik spraševati samo eno stvar, In sicer: Kako lahko svoje prihodke dupliciram?

Torej, če se vrnemo k naslovnemu vprašanju, Ali si želite postati miljonar? V principu je to zelo enostavno, v praksi ne ravno. Tu je nekaj enostavnih korakov po sistemu KEEP IT SIMPLE STUPID:

1. Najdite tržno nišo

2. Prodajte nekaj izdelkov

3. Ustvarite prvi dobiček 

4. Sistematizirajte vaš posel, da bo funkcioniral brez vas

5. Duplicirajte vaš posel

Vir: Rudi Kirar

Objave iz iste kategorije: