Sodobno iskanje sodelavcev – umetnost speed recruitinga

V Sloveniji se s kadrovanjem ukvarja zelo pester krog ljudi: v večjih podjetjih so  kadrovske službe zelo strokovne in dobro organizirane, v malo manjših se s tem ukvarja »komerciala«, v tistih, z najmanj zaposlenimi, pa vlogo kadrovika prevzame direktor sam ali njegov asistent. Vsem pa je skupna lastnost: primanjkovanje časa.

Potem pa se pojavi potreba po novem sodelavcu. Na razpisano delovno mesto se po navadi prijavi več kot sto iskalcev zaposlitve. Kako narediti na trgu dela najboljšo možno selekcijo, ne da bi zapravljali svoj dragocen čas, hkrati pa bili prepričani, da niste iz svojega prvega izbora izločili ustreznega kandidata? Odgovor se skriva v speed recruitingu.

Speed recruiting je sodoben, inovativen model iskanja najboljših kandidatov, prirejen za podjetja, ki želijo v kratkem času spoznati veliko potencialnih kandidatov in hitro izločiti najbolj primerne. Številna podjetja in kandidati se v določenem času spozna in potencialno prepozna interese uspešnega medsebojnega sodelovanja. Tisti, ki se med sabo ujamejo, kasneje opravijo poglobljene intervjuje in se dogovorijo za nadaljnje sodelovanje.

Priprava na speed recruiting se začne že v podjetju
Da boste na poglobljene razgovore dobili primerne ljudi, se morate ustrezno pripraviti.

1. Analizirajte vaše potrebe
Pomemben korak pri uspehu je, da oblikujete profil, ki ga želite zaposliti. Ta profil se mora ujemati s cilji podjetja in ekipo. Določiti morate, katere veščine, znanje in izkušnje mora kandidat posedovati: razumeti moramo, katere so glavne značilnosti kandidata; tiste, zaradi katerih bo sovpadal v naše delovno okolje.

2. Privabite in motivirajte prave iskalce zaposlitve
Z uporabo najprimernejših in prilagodljivih kanalov komunikacije bomo dosegli kandidate, ki bi za nas lahko bili potencialno primerni. Kot delodajalec moramo vedeti, kje bomo kandidate našli: na zaposlitvenih portalih, preko tiskanih medijev, preko socialnih omežij ali preko poznanstev. Te iskalce je potrebno motivirati, da pridejo na vaše hitre razgovore. Predstaviti se jim morate kot zaupanja vreden delodajalec, ugledno podjetje, ki skrbi za svoj kader in ga ceni.

3. Izbira najboljših

Kako izbrati najboljše? Pri poglobljenih intervjujih veste, da si lahko vzamete čas, da preverite kandidatovo znanje, izkušnje, osebni profil; pri speed recruitingih pa vsega ne morete preveriti. O nadaljnjem krogu izbora vpliva prvi vtis, nastop, ideje in pripravljenost kandidata. Odločilnega pomena je tudi pozitivna energija.

Po navadi organizator speed recruitinga poskrbi za material, tabelo, v katero si beležite svoje opazke, zanimanja, označujete zanimive kandidate itd., pisala, celotno organizacijo. Odveč pa ni, če imate pri sebi kakšen list papirja.

In kaj pravijo izkušnje?

Podjetje Mojedelo je v mesecu septembru že organiziralo dva speed recruitinga. Udeležila so se ga podjetja, ki so iskala nove sodelavce v svojih prodajnih ekipah. Velikih pričakovanj podjetja niso imela, saj je šlo za prvi tovrsten dogodek pri nas, zato so bili nekateri prav prijetno presenečeni.

»Osebno se mi zdi takšen dogodek dober koncept – to je odlična priložnost, da v svoje vrste dobimo primernega tržnika. Pozoren sem bil na prepričljivost kandidatov: ali bi me kot kupca prepričali, da jim namenim več časa in jim prisluhnem. Kandidati so bili dobri, znali so se vživeti v svoje vloge, tako da sem bil zares pozitivno presenečen. Z dobrimi bi nemudoma lahko klepetal še dlje, z malo manj dobrimi pa je bilo tudi tri minute preveč. Bolj natančno bom lahko povedal, ko z izbranimi opravim še nadaljnje razgovore,« je povedal Marko Iršič iz Zavoda Rakmo.

»Bila je zanimiva izkušnja, saj sem razgovore opravil v eni sami uri, sicer pa bi za takšno število kandidatov potreboval cel teden dni. Prepričali so me predvsem s tonom glasu. Nad nekaterimi pa sem bil kar malo razočaran, saj se niso preveč dobro pripravili,« je za nas povedal Andrej Železnik iz podjetja Pozitiva, Andrej Železnik s.p..

Preizkusite se v hitrostnem prepoznavanju dobrega kadra za vaše podjetje. Mogoče bo ravno prvi vtis tisti, zaradi katerega boste zapolnili luknjo v vašem delovnem procesu.

Ekipa Mojedelo.com

Objave iz iste kategorije: