Neuspeh je seme rasti in uspeha

Eden izmed največjih strahov podjetnikov je doživeti neuspeh. Toda znano je, da se iz napak, ki so vodile v neuspeh, največ naučimo. Učenje na preteklih izkušnjah, najsi bodo negativne ali pozitivne, je namreč lahko ena izmed največjih prednosti za prihodnost podjetja.

Torej, če se z neuspehom soočimo na pravilen način, nas lahko vodi do velikih pozitivnih sprememb. Že Einstein je nekoč dejal, da je neuspeh samo uspeh v teku.

V nadaljevanju vam zato predstavljamo 5 dejstev, zakaj mora vsak posameznik in podjetje tu in tam doživeti tudi kakšen neuspeh.

1. Neuspeh povzroči izjemne spremembe

Neuspeh lahko vodi v brezno obupa ali pa je odskočna deska za rast. V kateri smeri se bo izrazil je odvisno tudi od posameznikove osebnosti. Najbolje je, da se neuspehu ne pustimo voditi v izgubo motivacije in ga raje uporabimo kot mehanizem za ponastavitev naših pričakovanj ter sprememb v miselnosti in smeri razvoja podjetja. Z neuspehom se je potrebno spopasti.

2. Neuspeh naredi »debelo kožo«

Brez napak in neuspeha se ne moremo utrditi, tako osebnostno kot poslovno. Neuspeh nam omogoči, da se v prihodnosti tudi lažje in z manj strahu soočamo z drugimi večjimi izzivi.

3. Neuspeh brzda ego

Če se pri poslu soočamo s samimi uspehi se lahko hitro počutimo preveč vsemogočne. Neuspeh nam pomaga, da ostanemo na realnih tleh. Neuspeh nas torej poniža in vedno opominja, da lahko hitro pristanemo na točki, kjer smo začeli graditi svojo poslovno pot, torej na ničli.

4. Neuspeh ustvarja »aha« moment

Neuspeh pomeni trenutek, ko nekaj vidimo, spoznamo ali razumemo na popolnoma drugačen način kot smo to videli in razumeli pred tem.

Je kot reševanje matematičnega problema, ko prvotno, ko smo na reševanje problema popolnoma osredotočeni, nikakor ne moremo najti rešitve. Ko pa misli preusmirimo od popolnega fokusa na rešitev, pa se nam naenkrat, ko najmanj pričakujemo, posveti in prikaže praktično od nikoder.

Tudi spoznanja do katerih pridemo ob neuspehu so posledica podobnega procesa. Pred tem namreč do njih, zaradi strahu in ograjevanja od neuspeha, nikakor nismo mogli priti.

5. Neuspeh omogoča rast podjetniku

Neuspeh nas kot podjetnika pripravlja na prihodnost. Predoči nam stvari, katerim prej nismo posvečali veliko pozornosti a so ključne v poslovnem vsakdanu. Neuspeh je vedno nepričakovan in ga nikoli ne načrtujemo vnaprej. Ravno zaradi tega je nekakšna zakladnica novih znanj. Zato je priložnost, ki jo ponuja neuspeh, tako zelo dragocena in vredna, da jo moramo izkoristiti.

Veselite se torej tudi podjetniških in osebnostnih neuspehov.

vir: Entrepreneur

Objave iz iste kategorije: