Kako najti dobre tržnike? (4. del – Kompleksnost prodajnega procesa)

Proces prodaje je kompleksen proces, ki vključuje analizo produkta, analizo konkurence, iskanje unikatnih prednosti produkta v primerjavi s konkurenco, iskanje potencialnih niš, iskanje pravih prodajnih kanalov za naš produkt, pravilno \’zapakiranje\’ našega produkta, pravilen, tržno privlačen način zaračunavanja našega produkta, iskanje potencialnih prodajnih partnerstev, iskanje potencialnih skupin strank, ustrezne prodajne materiale, pravilno komuniciranje s strankami, preverjene, učinkovite načine uspešne prodaje, načine zapiranja strank, ki jih prepričajo, da z nami ostanejo dalj časa.

Večina tržnikov se v svoji prodajni karieri ni srečala z vsemi elementi prodajnega procesa, ki bi ga morali obvladati za uspešno opravljanje svojega dela. Način dela, ki ga slovenska podjetja postavijo tržnikom, vodi v specializacijo (telefonsko trženje, opravljanje prodajnih sestankov), tržnikom pa ne omogoči spoznavanja celotnega prodajnega procesa, ki ga morajo obvladati, če želijo postati dobri, vsestranski tržniki.

Posledično vi kot delodajalci zaposlujete \’specialiste\’ za določen del prodajnega procesa, ki pa niso nujno to, kar potrebujete – prodajni specialist se pogosto ne zna ustaviti, analizirati svojega slabega prodajnega rezultata in poiskati načine za izboljšanje le-tega. Posledica je, da takega tržnika zamenjate z drugim, s tem izgubljate denar (stroške iskanja novega kandidata in izgubo nerealiziranih potencialnih prodaj) in čas potreben za iskanje in uvajanje novega tržnika.

Nadaljujte z branjem: Kako najti dobre tržnike? (5.del – Kako lahko prepoznamo dobre tržnike?)

Aleš Zaletel, Mojedelo.com

Objave iz iste kategorije: