Česa ni dobro početi kot nadrejeni

bad-bossVsak se v svoji poklicni karieri sreča z nadrejenimi oz. podrejenimi. Nadrejeni so pregovorno v očeh podrejenih pogosto videni v negativni luči. Seveda pa ni tako v vseh podjetjih. V sodobnem podjetništvu se vzorec nadrejenih namreč čedalje bolj spreminja in postajajo, za razliko od nadrejenih izpred nekaj generacij, veliko bolj dovzetni in pripravljeni graditi dober odnos s svojimi podrejenimi.

Šefi, ki imajo negativen odnos do svojih podrejenih, namreč ne vplivajo negativno le na samo delovno okolje, temveč imajo lahko negativen vpliv tudi na same rezultate, kar prinaša seveda tudi stroške.

Kaj torej ni dobro početi kot nadrejeni?

Neodločnost in pomanjkanje vizije: Kar se učinkovitosti in rezultatov tiče, zagotovo daleč najslabša karakteristika, ki jo ima lahko nadrejeni. Zaradi neodločnosti se večno prelagajo pomembne odločitve (v stilu »Kaj naj?«), pomanjkanje vizije pa se odraža celo v tem, da morajo drugi (podrejeni) razmišljati namesto njega.

Prevelika vpletenost emocij: Enostavno ne gre vsega jemati preveč osebno, na vsak konflikt reagirati z zvrhano mero jeze ali besa pa ne vodi nikamor.

Misliti, da imate vedno prav: Vsakdo dela napake in izmenjava mnenj pri tem ni nobena izjema. Nadrejeni mora prisluhniti predlogom, kajti – glej ga zlomka – eden izmed le-teh mu morda pride prav in prepreči njegovo zmoto, za katero je sicer mislil, da je sveta resnica.

Favoriziranje: Dobro znani prizori od osnovnošolskih klopi naprej. Šefovi ljubljenčki sicer živijo lagodno in uživajo marsikatere ugodnosti, ostali sodelavci pa ga po vsej verjetnosti iz dna srca sovražijo in gledajo postrani na vsakem koraku.

Odpor proti spremembam: Vse prevečkrat videno. Živimo v času hitrih sprememb, kjer se je potrebno prilagajati. Tudi če ne gre za pojem »v koraku s časom«, je nemogoče da ista formula deluje enako ves čas. Odpor proti spremembam je lastnost predvsem neveščih, vase zagledanih in prestrašenih nadrejenih.

Aroganca: Daleč najhujša osebnostna lastnost, ki jo ima lahko nadrejeni ali član katerekoli ekipe sploh. Le kdo ga bo prenašal?

Vir: Data.si

Objave iz iste kategorije: