Kako učinkovito motivirati zaposlene?

Zadovoljni delavci so produktivni delavci. Motivacija na delovnem mestu je torej obvezna, toda kako jo doseči? Kako spodbuditi zaposlene, da bodo delali še bolje in s tem pomagali, da bo vaš posel rasel? Motivacija igra pomembno vlogo tudi pri tem, kako obdržati svoje najboljše delavce. Če jih ne motivirate dovolj pogosto, bodo verjetno odšli in poiskali delo v drugem, boljšem podjetju, ki jih bo bolje cenilo. Na srečo obstaja kar nekaj načinov, kako to storiti.

Komunicirajte bolje. Če ste le neko ime v podpisu elektronske pošte, potem svojih zaposlenih zagotovo ne boste motivirali. Začeti morate komunicirati s svojimi zaposlenimi in to precej pogosto. Spregovorite z njimi in jih pri tem glejte v obraz. Zaposleni se morajo zavedati, da jih cenite in na ta način jim boste to tudi dokazali.

Bodite dober vzgled. Od svojih zaposlenih ne smete pričakovati, da bodo trdo delali ali se obnašali tako, kot si to vi želite, če jim pri tem ne boste za vzgled. Če boste sami pokazali veliko volje za doseganje poslovnih ciljev, potem bodo to storili tudi vaši zaposleni.

Dajte zaposlenim moč. Dovolite jim, da se sami odločijo, kako bodo opravljali svoje delo. Vprašajte jih, kako bi sami izboljšali potek svojega dela. Bodite odprti za predloge. Številni zaposleni imajo veliko idej o tem, kako biti bolj učinkoviti, a tega ne bodo delili z vami. Razen če jih vprašate, seveda. Potem pa njihove ideje tudi uresničite. Dajte jim tudi moč, da v določenih stvareh sami sprejemajo svoje odločitve.

Ponudite priložnosti za nadaljnji razvoj. Vaši zaposleni bodo bolj motivirani v primeru, če bodo vedeli, da delajo za določen cilj. Če bodo mislili, da nimajo nobene priložnosti za nadaljnji razvoj, potem njihova delovna vnema ne bo ravno velika. Nihče ne želi stagnirati na svojem delovnem mestu. Zato svoje zaposlene motivirajte tako, da jim ponudite različna izobraževanja, s katerimi bodo razvijali svoje veščine in tako napredovali. S tem ne boste le zadovoljili svojih zaposlenih, ampak bo vaše podjetje zaslovelo tudi kot odlično podjetje, v katerem je vredno delati.

Spodbujajte. Spodbude delujejo zelo motivirajoče, poleg tega pa ni potrebno, da vas morajo stati veliko denarja. Tako lahko svojim zaposlenim ponudite dodaten dan plačanega dopusta, jih obdarite z darilnimi karticami, vstopnicami za kino in podobno. Obstajajo še številni drugi načini, s katerimi jim na učinkovit način pokažete, da ste jim hvaležni za dobro opravljeno delo. Pri tem naj spomnimo tudi na denarne nagrade, ki so zelo učinkovito sredstvo za motiviranje zaposlenih.

Objave iz iste kategorije: