Pomembni elementi dobro oblikovanega logotipa

Eden izmed prvih in zelo pomembnih korakov pri izgradnji uspešne blagovne znamke je oblikovanje logotipa. Ta je namreč del prvega vtisa, ki ga na opazovalca naredi podjetje in predstavlja pomemben del identitete podjetja. Ljudem se mora hitro vtisniti v spomin, tako da ga vsakokrat, ko ga vidijo povežejo z vašim podjetjem in produkti oz. storitvami, ki jih ponujate.

Odlično oblikovan logotip je več kot samo izpis imena v privlačni pisavi. Logotip mora biti uravnotežen in brez motečih elementov, ki bi lahko odvrnili pozornost od osnovnega sporočila.

V nadaljevanju vam predstavljamo vodič, kako do navdihujočega logotipa in prepoznavne blagovne znamke.

–          Logotip naj bo značilen in hitro prepoznaven

–          Vizualna podoba logotipa mora ustrezati vašemu podjetju

–          Logotip mora biti v harmoniji z imenom podjetja

–          Pisava logotipa naj bo čitljiva

–          Logotip mora izgledati dobro v črni in beli različici, kakor tudi v barvah

Vsak del procesa nastajanja logotipa mora biti skrbno premišljen in podkrepljen z ekspirimentiranjem. Ste vedeli, da lahko celo izbor pisave ustvari mnenje stranke o storitvi, ki jo lahko pričakuje od vašega podjetja?

Tudi izbor barve je eden izmed pomembnejših elementov. Obstaja mnogo študij, ki potrjujejo, da barve resnično vplivajo na kupčeve želje, zaupanje in pripravljenost izbire določenega podjetja. Finančne inštitucije zato največkrat uporabijo močne barve, ki vzbujajo zaupanje in stabilnost, medtem ko ponudniki naravne medicine prisegajo na zeleno, ki predstavlja naravnost in povezanost z zemljo.

Ena izmed pomembnih stvari je tudi ta, da za izdelavo logotipa izberite profesionalnega oblikovalca, ki razume in upošteva vse bistvene elemente pri oblikovanju logotipa. Le tako bo logotip najbolj primeren za vaše podjetje in blagovno znamko, ter ga bodo vaši obstoječi in bodoči kupci lažje prepoznali in si ga vtisnili v spomin.

Spodaj vam predstavljamo dva primera, ki prikazujeta, kako lahko nekaj razlik v logotipu popolnoma spremeni percepcijo kupca. To je tudi odličen primer, kako pisava vpliva na opazovalca logotipa.

Innocent

innocent

Prvi primer je logotip Innocent Smoothies – sadni napitki. Ilustracija v njihovem logotipu je skorajda surova, a obenem še vedno preprosta in igriva. Poleg tega pa tudi z napisom pod imenom Innocent – »male okusne pijače« dosežejo, da se kupci, samo ob opazovanju logotipa, počutijo sproščene v svoji izbiri vedoč, da podjetje deluje prijazno in vabljivo.

The Herald

Herald_logo

Drugi primer je The Herald – časopis. Ta logotip začutimo popolnoma drugače kot Innocentovega. Gre za primer, ki je izpostavljen drugačnemu “resnejšemu” tržišču. Bralci namreč pogosto postanejo lojalni časopisu, ki ga berejo vsak dan. Logotip je torej oblikovan tudi glede na vrednote ciljnih skupin potrošnikov.

Sedaj pa si predstavljajte, da zgornja primera medsebojno zamenjata pisavi. Vaša percepcija bi se spremenila v trenutku.

Vir: PN

Objave iz iste kategorije: