4. najbolj iskani profili kadrov, ki jih iščejo ugledni delodajalci

iskanje_delaUspešnost iskanja zaposlitve je močno odvisna od različnih faktorjev. Eden izmed pomembnejših je znanje, ki ga posedujemo pri čemer je pomembno tudi koliko ljudi na trgu delovne sile ponuja enako znanje kot ga ponujate vi in seveda, kolikšno je povpraševanje na trgu po tem profilu kadrov. Slednje je odvisno tudi od razvoja in razmer na trgu, gospodarstva, družbe, itd..

Torej, kakšen profil kadrov je trenutno najbolj iskan?

Najbolj vroči kadri na trgu delovne sile najbolj prestižnih delodajalcev ta trenutek so:

1. Spletni razvijalec (web developer, software/SaaS engineer) – to nikakor ni presenetljivo, je pa verjetno presenetljivo, kakšno univerzalnost iščejo. Najpogosteje navadni pogoji za kandidate naslednja znanja: HTML, C, C++, Java in Python na operacijskih sistemih NIX/Linux, Windows in Mac. Pri tem je jasno zapisano »več je bolje«, večina pozicij zahteva 1-3 leta predhodnih izkušenj iz podjetja ali prakse.

2. Analitik, specialist za podatkovne baze in »big data« manager – Excel, ki ga za analitične pozicije zahteva večina slovenskih delodajalcev, se sliši kot šala v primerjavi z želenimi kvalifikacijami, ki jih navajajo multinacionalke. Minimalen pogoj za prijavo je skoraj povsod SQL ali ostali programski jeziki. Prav tako pogosta zahteva so »scripting language« (PHP, Python, Perl, etc.) in programski paketi, kot so R, MATLAB, SPSS, SAS in Stata. »Več je bolje« tudi v tem primeru, izkazati pa bo treba tudi znanje podatkovnega modeliranja in razvoja metrik merjenja uspešnosti. V grobem lahko prepoznamo dva segmenta analitičnih pozicij in sicer poslovna analitika s poudarkom na odličnem poznavanju programskih paketov ter »hard-core« analitika oziroma praktično že podatkovno rudarjenje, kjer vam kot pogoj diploma iz računalništva, matematike ali podobnih naravoslovnih znanosti ne uide.

3. Spletni tržniki in snovalci vsebin, ki sežejo kupcem v denarnice – pod nazivi »digital marketing«, »content marketing« in »community manager« se skriva segment pozicij, katerih glavni namen je na spletnih kanalih očarati kupce, jih začarati, da opravijo nakup, in obdržati v avri magije, da bi nakup še kdaj ponovili. Od tega profila kadrov se velikokrat zahteva brezhibno znanje angleščine (ponekod je pogoj, da je kandidatov materni jezik angleščina), obvladovanje osnovnih orodij za oblikovanje za tiste, ki bodo pripravljali vsebine za na splet (programski paket Adobe Creative Cloud- vsaj Photoshop in Illistrator), ter poznavanje različnih oblik komunikacije na internetu. Veliko razpisanih pozicij zahteva tudi poznavanje spletnega trženja, SEO in SEM, predhodne delovne izkušnje v agenciji ali v znanem podjetju, kjer je kandidat kalil svoja znanja, in odlično razumevanje analitike spletnih strani (Google Analytics je praktično pogoj, mnogo podjetij pa uporablja tudi druge programske rešitve).

4. Podpornemu prodajnemu osebju in managerjem ključnih kupcev – večina multinacionalk ima prodajne oddelke organizirane po regijah in nato skrbništva ključnih kupcev po posameznih državah. V zaposlitvenih oglasih boste mnogokrat zasledili, da iščejo prodajnega eksperta za posamezni trg s popolnim znanjem jezika na tem trgu. Tukaj se nam kot Slovencem malo slabše piše, ker nas le malokatera multinacionalka kot trg jemlje samostojno, ampak pristanemo v SEE regiji, kjer imajo kandidati z znanjem jezika večjih nacij kar precejšnjo komparativno prednost. Kot pogoj so mnogokrat navedeni tudi dokazljivi in merljivi dosežki na področju prodaje ter poznavanje analitike na ravni interpretacije podatkov.

 

Vir: Startaj.si

Objave iz iste kategorije: