Pasivne hiše

Izraz pasivna hiša se strogo nanaša na energetsko učinkovito gradnjo in stavbo, pri kateri se zmanjšuje ekološki odtis. To ima za posledico nastanek ultra nizkoenergijsko stavbo za katero je  potrebno malo energije v namene ogrevanja ali hlajenja.

Ocene o številu pasivnih stavb po vsem svetu so znašale in bile ob koncu leta 2008 od 15.000 do 20.000 struktur. Od avgusta 2010 je bilo pasivno zgrajenih objektov v Evropi že približno 25.000 medtem ko v Združenih državah Amerike le zelo malo. V Evropi  je velika večina pasivnih objektov in hiš bila zgrajenih v nemško govorečih državah in Skandinaviji kar nekaj pa jih lahko najdemo tudi v Sloveniji.

Zgradba ovojnice po standardu pasivne hiše in gradnje morajo biti izredno nepredušno zaprte v primerjavi s konvencionalno gradnjo. To se doseže z nepredušnimi  zaporami in ovirami, skrbnim načrtovanjem vsakega gradbenega elementa v ovoju stavbe in zapiranjem vseh prebojev, pri katerih se lahko pojavi prehod zraka.

Zrakotesnost dodobra zadržuje količino toplote, katera lahko uide v samo strukturo pasivne hiše. Vse te dejavnike kvalitetnega ogrevanja in prezračevanja pa nam omogoča mehanski prezračevalni sistem, kateri nam pomaga pri menjavi notranjega in zunanjega zraka.

Vir: Aleksander Čeh (montazne-hise-on.net)

Objave iz iste kategorije: